Новините днес
Общество

Адв. Мария Петрова с коментар за фаталния случай с жена във Враца

Имаме медицински стандарт за спешна медицинска помощ, в който ясно е описано, че когато един пациент постъпва в спешно приемно отделение, преди неговата регистрация се прави триаж от съответните медици и едва след това се пристъпва към регистрацията му. Това заяви пред БТВ адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова. Тя коментира случая с починалата жена пред регистратурата във врачанската болница.

„В отделни случаи се дава възможност регистрацията да не се случва на така наречената регистратура, а да стане в последствие. Основната грешка е забавянето с ненужни административни действия. Отделно от това, правенето на COVID тест с оглед на състоянието на болната, не е най-важното“, смята още адвокатът.  

Според нея това нарушение се дължи на две причини.

„Първата е липсата на достатъчно персонал навсякъде – в центровете за Спешна медицинска помощ, както и в Спешните приемни отделения. Втората причина е, че медиците не познават стандартите и не познават правилата за работа“, отбеляза Мария Петрова.

„Ако мога да направя аналогия, това прилича да дадем шофьорски книжки на хора, които никога не са чели Закона за движение по пътищата. Това кой с какъв стаж е, дали медицинската сестра може да разпознае спешно състояние – отговорите също са в съответните нормативни актове“, каза още адвокат Петрова.  

В стандарта за Спешна медицинска помощ всичко е описано, въпросът е до каква степен тези хора са обучени и знаят какви са задълженията им, припомни тя.  

Подобни новини

Ивайло Калфин: Половината пенсионери, колкото и бомбастични да изглеждат цифрите, ще вземат 20 лева повече

Novinite-dnes.bg

Министър Гьоков: Обсъждаме увеличение на минималната заплата и пенсиите от 1 юли

Novinite-dnes.bg

„Викът на Украйна“ срещу Паметника на Съветската армия

Novinite-dnes.bg

Мустафа Карадайъ: Байрямът мина, да се готвим за предсрочни избори

Novinite-dnes.bg

Мечка мина по улиците на Чепеларе, нападна кошери, изяде мед на метри от къщи в града и си тръгна

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар