Новините днес
Мнения

Албена Борисова: След месец война стана ясно и друго – Русия няма намерение да се връща към европейското семейство

Какво стана ясно един месец след началото на военните действия в Украйна? Лъсна с още по-силен блясък безпомощостта на самозабравилите се европейски лидери. След като години наред най-трудоемкото им занимание беше да си бъркат в носа и да си гледат в пъпа, първият екстремен стрес ги извади от строя. И сега се въртят като уплашени деца, без да знаят какво да правят.
„Ще направим това“, „ще наложим онова“ – всичко в бъдеще време. Чакат кукловодите да им кажат какво да правят. Прикривайки се зад измислените си неолиберални ценности като зад смокиново листо. Обединиха се, безпрецедентно, около санкциите срещу Русия. Но вместо да извадят очи, те изписаха вежди. Путин им върна „жеста“ с искането да плащат в рубли.

Урсула се опъна, че няма да плаща в рубли. Но не се отказа да преговаря с „Газпром“. С което удовлетвори дългосрочния план на Русия.
Лъсна и парвенюшкото самочуствие на Европа, че земята се върти само около нея под погледа на слънцето, в случая САЩ. Обявиха, че целият свят е срещу Русия заради Украйна. Южна и Латинска Америка, Близкият и Далечният Изток, Африка – не са ли част от света? Ами Турция и Сърбия? Там не подкрепят санкциите.

Потвърди се и предположението, витаещо преди войната, че Украйна е нужна на Запада само като плацдарм срещу Русия. Володимир Зеленски моли, заклина, кланя се за помощ. НАТО и ЕС му отговарят в стил „Тате ще ми колело, ама друг път“. Явно нямат намерение да приемат Украйна. Пращат оръжие, чуват се оттук-оттам информации и за наемници.

След месец война стана ясно и друго – Русия няма намерение да се връща към европейското семейство. В последно време делегации от най-богатите държави в света пристигнаха в Москва за преговори. Това много пъти го загатваше самият Путин на различни форуми в Европа и по света. Но тогава получаваше само надменни насмешки и подигравки. Не го приемаха сериозно.
Засега сигурно е едно – САЩ е най-големият печеливш от цялата ситуация. За пореден път е далеч от военните действия. Европа се готви да купува от тях втечнен газ и други стоки.

Русия също печели – нови съюзници, нови договори, качествено нова реалност. А и сред така очертаващите й се съюзници са едни от най-богатите страни в света.
Европа, както винаги, е „домакин“ на войните. И за съжаление ще остане най-големият губещ. А ние сме в Европа.
Както ми каза наскоро в интервю заместник-председателят на Държавният Дума на Русия Пьотр Толстой: „Всичко ще бъде добре – и при нас, и в Украйна. Но светът вече никога няма да бъде същият“. Остава да видим как ще изглежда новият свят. Едно е сигурно, че ще бъде с три полюса – САЩ, Русия и Китай.

Какво стана ясно един месец след началото на военните действия в Украйна? Лъсна с още по-силен блясък безпомощостта на…

Публикувахте от Albena Borisova в Събота, 26 март 2022 г.

Подобни новини

Ноев: В очите на Путин България е слаба държава, която той може да унижава

Novinite-dnes.bg

Миролюба Бенатова: ДКК и икономическите министри бяха част от битката между Цветан Василев и Пеевски

Novinite-dnes.bg

Журналист: Няма да ги държим на власт, за да гледаме как теглят заеми Лорер, Василев и Петков

Novinite-dnes.bg

Анна Заркова: Разграждането на корупционната държава ще се окаже по-трудно от това на тоталитарната

Novinite-dnes.bg

Илиян Василев: Толкова много медии фалираха, толкова много журналисти останаха без работа. Някой да плака за тях?

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар