Американците разбиха предупреждението: Смениха маршрута на полета на дронове след инцидента над Черно море

Съединените щати са променили маршрутите на полетите на стратегическите бомбардировачи „Глобал Хоук“ след инцидента с дрона „Рипър“ и руски изтребители над Черно море, става ясно от анализа на данните на „Флайтрадар 24“, извършен от Спутник.

Според информация на портала „Flytradara 24“, който показва данни за проследяване на самолети в реално време, днес американският дрон „Global Hawk“ отново е навлязъл във въздушното пространство над Черно море – за първи път след инцидента с „Ripper“, но този път маршрутът му беше значително променен.

Според данните на портала днес, преди да навлезе във въздушното пространство над Черно море, дронът е патрулирал над източната част на Румъния. Преди това тези самолети не са извършвали подобни маневри.

След това дронът се насочил към Черно море. Докато стратегическите дронове „глобален ястреб“ преди това летяха предимно на минимално разстояние от 80 до 100 километра от най-южната точка на Крим, днес дронът прелетя на разстояние 150 километра от руския полуостров.

От информацията на сайта може да се заключи, че са направени промени и в района на патрулиране над Черно море – по време на днешния полет американският дрон е бил разположен много по-на изток – по-близо до Новоросийск и Сочи.

RK-4 „глобален ястреб“ е най-големият стратегически дрон. Размахът на крилете му в зависимост от модела е до 40 метра. Излетната маса на дрона надхвърля 14 тона, максималният таван на полета е до 20 километра. „Global Hawk“ може да остане във въздуха до 36 часа и да прелети разстояние от над 22 000 километра. Дронът е оборудван с различно оборудване за разузнаване, включително радар, оптична система за проследяване и инфрачервени сензори.

ИНЦИДЕНТ С ДРОН НАД ЧЕРНО МОРЕ

Европейското командване на въоръжените сили на САЩ съобщи във вторник, че руски Су-27 се е „блъснал“ с американски дрон MKu-9 над Черно море и че безпилотният самолет е паднал в международни води. Твърди се, че руски реактивен самолет Су-27 умишлено е пуснал гориво върху МК-9, което е причинило отказ на витлото и дронът да падне в международни води.

По-късно руското министерство на отбраната съобщи, че американски дрон MQ-9 Reaper се е разбил в Черно море по време на рязко маневриране в международни води близо до Крим. Безпилотният самолет е летял в посока Русия с изключени транспондери, нарушавайки границите на зоната на временния режим на използване на въздушното пространство, установен за провеждане на руска специална военна операция.

Прочетете също

Снимка: Танюг/АП

Путин планира да отвърне посещението в Китай: Двете велики сили се сближават, а Западът става все по-нервен

Помощникът на президента на Русия Владимир Путин Юрий Ушаков каза, че има възможност руският лидер …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.