Новините днес
Общество

Арабаджиев: Ще има увеличение на тавана на пенсиите от 1 юли

Ще има увеличение на тавана на пенсиите от 1 юли, прецизираме с точно колко ще бъде, ще има актуализация на пенсиите от 1 юли, заяви пред БНТ Искрен Арабаджиев, председател на социалната комисия в Народното събрание и депутат от ”Продължаваме Промяната”.

По думите му великденските добави по 70 лева вече са получили всички пенсионери, които получават пенсиите си по банков път.

„От вчера вече е възможно да се изплащат и по пощите, на софтуера му е решен проблемът“, каза Искрен Арабаджиев.


Според него може да се намали ДДС на плодовете и зеленчуците и ДДС на енергията може да се намали временно, така че крайната цена да падне.

„Ако се наложи таван на редица хранителни продукти без да предложим финансова компенсация на търговците и производителите, ще има дефицит на стоки. Ако предложим финансова помощ трябва да се види дали няма да увеличат маржовете и нормите си на печалба“, допълни Искрен Арабаджиев.


Той добави, че много трудно държавата може да противодейства на причините за инфлацията във връзка с енергийната криза – високите цени на газа и на петрола.

„Около един милион работят на минимална работна заплата, проблемът е в сивата икономика, изложили сме мерки за криминализиране на плащането кеш и въвличането на това, трябва да има сериозни санкции“, каза още Искрен Арабаджиев.


По думите му не се планира увеличение на майчинството за втората година, като предложението е сумата да се обвърже с минималната работна заплата и да се актуализира.

Подобни новини

Корнелия Нинова: Ще срещнете цялата сила на държавата, ако трупате печалба на гърба на народа

Novinite-dnes.bg

Българи, недоволни от пенсиите, се бунтуват във Фейсбук

Novinite-dnes.bg

Петков: Гарантирам на българските граждани, че българския хляб ще бъде осигурен до 2023 г.

Novinite-dnes.bg

„Всички, и властта, и опозицията, подхлъзнаха пенсионната система в грешна посока

Novinite-dnes.bg

Управител на ресторант разкрива, че за декември трябва да плати близо 34 хиляди лева за ток

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар