Новините днес
Политика

Атанас Запрянов: Въпросът за даване на въоръжение на Украйна е сложен за българите, защото има и емоцианален аспект

”Въпросът за даване на въоръжение на Украйна е сложен за българите, защото има и емоцианален аспект – за нас руския и украинския народ са братски. Ние трябва да застанем срещу войната. Украйна е страна под агресия и ние като член на НАТО и ЕС сме длъжни да им окажем помощ, с това не нарушаваме международното право, нито етичните норми, това не ни прави страна в този военен конфликт”.

Това каза в „Денят на живо с Наделина Анева“ по NOVA NEWS бившият зам.-министър на отбраната ген. Атанас Запрянов.

Той подчерта, че става въпрос за боеприпаси, леко въоръжение, които са и отбранителни.

За ген. Запрянов най-важно е да се спрат военнте действия.

„Ясно е, че Русия е агресор в този конфликт. Искането на руската страна за абсолютна демилитаризация на Украйна е неизпълнимо, те имат и други крайни искания, които няма как да се осъществят. Идва време на стратегическите компромиси в дипломацията. Без компромиси няма как да спре тази война“, каза още той.

Бившият зам.-министър на отбраната отбеляза, че българите в Украйна също са под заплаха и това също е повод да бъде подпомогната потърпевшата страна, за да може възможно най-бързо да бъде спряна войната.

Относно възможността за ядрена заплаха, генерал Запрянов се надява и смята, че няма да се стигне толкова далеч, но подчерта, че самия факт, че ядрените сили на Русия са били въведени в по-висока степен на готовност, трябва да ни държи нащрек и да се следи бдително развитието на събитията.

Според него новият военен министър Заков ще се справи със своите задачи, тъй като е най-добре и дълбоко запознат с процедурите и процесите в НАТО, а самата смяна със Стефан Янев е била политическа.

За новия шпионски скандал у нас, свързан с Русия, генералът отбеляза, че сега е свързан с офицер от запаса, който не е имал достъп до секретна информация. За него предишната подобна ситуация е била по-опасна, тъй като е участвал действащ офицер.

Проф. Михаил Станчев, преподавател в Харков, информира в предаването, че цяло денонощие града е бил без ток и интернет, бомбардиран е най-големият търговски център на града, а руските сили се опитват да настъпват към града.

Подобни новини

Слави Трифонов: Кирил Петков си е позволил да направи нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към господин Каримански

Novinite-dnes.bg

Никола Минчев: Демонтираме решетките в НС още днес

Novinite-dnes.bg

Цацаров подава оставка и си тръгва от КПКОНПИ

Novinite-dnes.bg

Борбата за границата е борба за държавността,заяви Кирил Петков

Novinite-dnes.bg

Министър Йорданова: В България има институционален проблем със статута на главния прокурор, включително има осъдително решение от ЕСПЧ – това е решението Колеви

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар