Новините днес
Свят

Австрийският външен министър Шаленберг е убеден, че Украйна не трябва да получава членство в Европейския съюз

Австрийският външен министър Александър Шаленберг е убеден, че Украйна не трябва да получава членство в Европейския съюз. Той се застъпва за задълбочаване на отношенията на страната с ЕС, но смята, че това трябва да стане по „алтернативен“ начин.

Шефът на австрийското външно министерство сподели мнението си на 14-та среща на върха на европейските медии в град Лех ам Арлберг.

Шаленберг каза, че украинската държава не трябва да получава статут на кандидат за членство в ЕС още през юни тази година, както се очаква. Според него Украйна не е стигнала до такъв етап за разлика от други държави. По-специално политикът обяснява позицията си с факта, че има страни от Западните Балкани, на които е отнело много повече време, за да станат кандидат.

Според австрийското издание Heut Шаленберг смята, че Украйна по принцип не трябва да става член на Европейския съюз и дори в бъдеще. 

Според министъра трябва да има модели, различни от пълноправно членство. Например присъединяване към Единното икономическо пространство на ЕС или запазване на настоящото споразумение за асоцииране „като средство за комуникация“. Той призова за по-голяма гъвкавост при намирането на варианти за сближаване на Украйна с Европейския съюз.

„Но ние изнасяме нашия западен начин на живот“, обясни Шаленберг, като подчерта, че със сигурност подкрепя по-нататъшното задълбочаване на отношенията на ЕС с Украйна.

Подобни новини

Генерал-майор Буданов с прогноза кога ще приключи войната с Русия

Novinite-dnes.bg

САЩ промениха стратегията си спрямо Украйна и искат съкрушително поражение за Русия на бойното поле

Novinite-dnes.bg

И Беларус на Лукашенко нахлу в Украйна

Novinite-dnes.bg

Президент се подигра със своя „приятел“ Путин: Смяташе, че руската армия е могъща… Това е нелепо!

Novinite-dnes.bg

Британският премиер ще отиде в Северна Ирландия, за да се опита да сложи край на политическата безизходица

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар