Новините днес
Политика

Балабанов: Вместо да е с нас в Украйна, гледам я Нинова по пазарите…

”Видяхме ужасяващи неща, които няма как да приема в съвременна Европа. Идеята на това пътуване бе насочена и към един от коалиционните партньори – БСП.

Категорична грешка е, че не изпратиха свой представител. Вместо да е с нас в Украйна, гледам я Нинова по пазарите да говори с хората как ще намаля ДДС-та и ще налага таван в цените”.

Това коментира Станислав Балабанов от ИТН, цириран от Фрогнюз, по повод отказа на БСП да включи свой представител към българската делегация, която посети украинската столица Киев.

„В Буча беше изключително тежка гледката. Бяхме в православна църква върху масов гроб, където 97 души са били брутално убити. Свещеникът ми каза, че оцелелите са били арестувани от руснаците, а на него са му казали: Спасявате това, че си с расо и кръст. Няма да те убием, обаче искаме да гледаш и да помниш това. Без свян ги избиват с по един куршум в главата“, коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

За срещата на делегацията ни с украинския президент Володимир Зеленски депутатът разказа: „Не се държеше като политик. Държеше се като човек, който има нужда от помощ, беше изключително откровен и адски уморен. Той не поиска оръжие от нас. Каза ни: Знаем, че България не е военна мощ номер 1 в Европа. Едно от предложенията му беше тяхната военна техника да идва в България, да я ремонтираме и да я връщаме. Зеленски предложи икономически връзки между двете страни. На пристанище „Варна“ да пристигат количества зърно – хем да захранваме България, хем да изнасяме зърно за чужбина. Друго предложение беше за евтина електроенергия от Украйна, която може да продаваме на страни в Европа“.

Зеленски е предложил на делегацията ни и да се инвестира във възстановяването на инфраструктурата на Украйна.

„Нямаме ресурс да изпратим кой знае какви неща в Украйна. Обвиняват ни, че ще се вкараме във война. Цяла Европа изпраща кой каквото може. Не виждам държава, която е вкарана във война или е пострадала. Ще разкажа на Корнелия Нинова какво видяхме. Натискайки бутона в залата, някъде там до теб има хора, които плащат с цената на живота си. Песимист съм за решението на БСП. Предложението трябва да бъде изчистено в детайли. Не говорим за конкретно изпращане на оръжия и войска. Обсъждаме по-скоро ремонт на оръжия“, обясни Балабанов. 

Той не очаква коалицията да се разпадне на база тези гласувания в пленарната зала.

„Темата със Северна Македония е залегнала в коалиционното споразумение. Тогава ще е интересно. Категорично няма да отстъпим в нашата позиция“, подчерта Балабанов.

Депутатът от ИТН посочи, че България спазва договора с „Газпром“, платила си е всичко, но въпреки това кранчето е спряно. 

„Няма легален път по този казус. Трябва да реагираш прагматично. Варианти има, трябва ни малко време. Човекът, който подаряваше немски овчарки на Путин, 10 години ни лъга за пълната диверсификация и енергийна независимост, а се оказа, че е бил в услуга на сегашния агресор“, каза още Балабанов.

„Президентът е независим и свободен да бъде коректив на властта в момента.

Решенията, които взима публично, са негова отговорност. Говорил е с категоризиране и за политически шарлатани, трябва да се лишим от тези определения. В момента опозицията е креслива, но си трае и казва, че нямаме нужда от избори“, завърши политикът.

Подобни новини

Каримански: По 5 канала ме убеждаваха да не бъда кандидатиран за управител на БНБ

Novinite-dnes.bg

/ДОКУМЕНТИ/ Нинова: Десислава Атанасова лъже. Няма да слизам на равнището на нейния език, но ще кажа и покажа истината

Novinite-dnes.bg

Пламен Димитров: Ако утре спре газа за Полша и България, Газпром си реже клона, на който седи, явно здравия разум е напуснал Кремъл

Novinite-dnes.bg

Гамизов: Руснаците все още са твърде силни в българската енергетика и от там контролират процесите в българското общество

Novinite-dnes.bg

Янев: Дава ли си сметка Асен Василев за последиците от изгонването на Митрофанова

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар