Бойко Ноев: Авиацията ни ще бъде приземена, МиГ-29 приключиха

Случаят от Полша е почти приключил като тема. Притеснява ме, че обикновено общ мнение и тези, които взимат решение за модернизацията на армията, се влияят от такива случаи. Вече никой не говори за случая на границата. Да не забравяме и морските мини в Черно море.  Всичко е в резултат на това, че Путин реши да нападне Украйна и да завладее нейни територии. Много се надявам нашите политици да подходят по-сериозно към модернизацията на армията. Това заяви бившия министър на отбраната Бойко Ноев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Очевидно, че България няма ресурсите да предприеме по-мащабна модернизация на армията си. Този парламент е по-особен – той е с предизвестен край и има много приоритети. Надявам се да остане време да бъде одобрен договорът за придобиването на новите самолети F-16, както и подобряване на системите ни за ПВО“, отчете той.

„Поради недостатъчното финансиране, състоянието на Българската армия не е в добро състояние. След известен период от време нашата авиация ще бъде приземена, защото няма кой да поддържа МиГ-29. Те приключиха“, предупреди Ноев.

„Философията, която обвързва модернизацията на армията с подкрепата на Украйна, е правилна. Ангажиментът ни за ремонт на военна техника, вместо предоставяне на оръжие, беше начин да се заобиколи проблемът. Досега ние не сме поправили и един чайник на Украйна. Трябва да се намери заместваща платформа до доставянето на новите F-16. Колкото по-рано предоставим помощ на Украйна, толкова по-рано ще можем да повдигнем темата за заместващо въоръжение“, обясни бившият министър на отбраната.

По повод взривовете в Полша и дали има опасност за страната ни, Бойко Ноев каза: „Българските граждани могат да спят спокойно“.

Прочетете също

Николай Денков: Добра еволюция е да има двама кандидат-премиери от научните среди, преди 10 години хората в БАН ги наричахме синодални старци

„Добра еволюция е да има двама кандидат-премиери от научните среди, преди 10 години хората в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *