Новините днес
Свят Политика

Бойко Ноев: Путин не иска Украйна да съществува като държава

Ако дефинираме мира като възстановяване на довоенна Украйна, връщането на тези 2 милиона и половина бежанци по домовете и реализация на тяхната надежда да бъдат част от демократичния свят, това скоро няма да се случи. Това коментира пред БНТ експертът по отбрана и бивш военен министър Бойко Ноев.

„От другата страна стои един агресор, който иска точно обратното – не иска Украйна да съществува като държава, той не иска украинският народ да бъде част от демократична Европа. Можем да съдим само по действията, които предприема, а това са действия на един загубил разсъдъка си диктатор, който е изпаднал в дълбока изолация“, заяви Бойко Ноев.


Разрушените Киев, Харков са „путинизъм в действие“, смята бившият министър на отбраната. Според него светът ще претърпи дълбока трансформация, а Владимир Путин никога няма да бъде същият играч на международната сцена.

Ролята на Турция е като посредник в преговорите между Русия и Украйна е пример за подражание, смята Ноев. България обаче няма национална политика, а българското общество и партиите във властта заемат крайно противоположни позиции по отношение на войната.

„Ердоган доставя оръжие на Украйна, но той не е загубил контакта си с Путин, той е уважаван от него. Това не е само защото Турция е 80-милионна държава, а защото Путин уважава силните. България в очите на Путин е една слаба страна, която той може да унижава, чиято история той може да взима, чиято азбука отрича и т.н.“, коментира Бойко Ноев.


Отношението към войната е ключов въпрос за всички политически сили у нас – не може да има политици, които да оправдават войната, които да отказват помощ на украинската страна. Всеки отказ от помощ, включително със средства за отбрана е сътрудничество с агресора, допълни експертът.

Прибалтийските страни получават подкрепелние от НАТО, единствено България отказва. Страната ни трябва да бъде решителна и не може да бъде мост между Европа и Русия, смята Бойко Ноев.

Подобни новини

За Европа през Украйна се подава 44.7 метра газ на ден,обяви „Газпром“

Novinite-dnes.bg

Христо Иванов призна: Има сблъсък между Румен Радев и държавните интереси на страната

Novinite-dnes.bg

САЩ с позиция относно условието на Русия към НАТО

Novinite-dnes.bg

Димитрий Рогозин: Новата стратегическа ракета „Сармат“ ще гарантира сигурността на Русия през следващите 30-40 години

Novinite-dnes.bg

Проф. Тагарев: Заради войната в Украйна за никой държавен лидер не е добре да сътрудничи с Путин в областта на въоръженията

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар