Бойко Рашков: В следващите дни предстоят смени в ръководството на МВР. Политическият кабинет трябва да стане по-ефективен и енергичен

В следващите дни предстоят смени в ръководството на МВР. Политическият кабинет трябва да стане по-ефективен и енергичен. Това съобщи пред БНР министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и потвърди, че ще има смени сред заместник-министрите.

„Министерският съвет ми даде свободата да решавам тези въпроси. Никой не ме принуждава. „Трябва да има промяна и аз ще направя такива промени в интерес на работата, не защото не харесвам едното или другото, а защото трябва да има повече енергия в политическия кабинет, в ръководството на министерството, защото имаме доста динамични времена“, каза Рашков.

„Вече има резултати от дейността на регионалните структури, предстои годишен анализ на тези резултати и въз основа на този анализ ще се вземе обективно решение за началниците на дирекции в страната. По същия начин ще оценим и тези. които са шефове на национални служби и главни дирекции“, каза Бойко Рашков.

„Трябва да се ускорят някои процеси в Агенцията за сигурност у нас, на първо място кадровите решения. Вече 6-7 месеца има хора, които са много близки до тези, които бяха отстранени от ръководството на Агенцията за национална сигурност. които бяха в дългосрочен отпуск до септември. Остават хора, които са тясно свързани с тези хора“, коментира министърът.

  Отхвърлиха приемането на България в Шенген

По думите му се правят промени, но трябва да се засилят темповете, „за да може цялата страна да върви напред“.

Рашков обърна внимание на „движения на хора, които са били много близки до бившия премиер“ и даде за пример съветника си по национална сигурност Георги Кръстев, който е назначен за експерт в Бюрото за контрол на СРС, а съпругата му работи в ДАНС. и „следи за спазването на класифицирана информация“.

Бойко Рашков коментира и бездействието при получаване на „изключително красноречива информация, че банка тегли пари в брой по някакъв много странен начин, който върви в неизвестна посока“.

„За мен не е тайна къде отидоха тези пари. Гледам внимателно и с интерес реакциите на някои хора, които се интересуват, почти очакват да кажат в ефир докъде сме стигнали, да предприемем някакви действия, сигурно някакви куфари и отидете – в Дубай или някъде другаде.“

  Отхвърлиха приемането на България в Шенген

Според Рашков схемата е направена така, че всеки да знае донякъде, а не всичко: „Схемата е направена по образ на мафията. Искаме да разкрием истината, цялата истина и да стигнем до върха, до съответното ниво. на властта.“

„Трябва да се преразгледат административният капацитет и бройката, с която разполага МВР. Министерството отдавна не е претърпявало промени и в момента има огромен персонал от близо 50 000 души, по-малко от които са полицаи. Има служби. в структурата на МВР, които не са чисто полицейски – те биха могли да бъдат отделени от министерството, без да се нарушават функционалните възможности на този отдел“, каза Бойко Рашков във връзка с предстоящи промени.

  Отхвърлиха приемането на България в Шенген

Той даде пример със службата за пожарна безопасност, която може да се обособи като самостоятелна агенция, която може да се занимава и със спасителни операции при извънредни ситуации – бедствия, аварии и др.

„Тази реформа или промените, които трябва да се осъществят, не изискват финансови средства, които да спъват бюджета“, каза министър Рашков.

„Абсолютно безболезнено за българския данъкоплатец, за държавния бюджет, но такава оптимизация ще трябва да се направи“, добави той.

Паниката се разпростира малко повече във връзка с кадровия потенциал на МВР, смята Бойко Рашков, визирайки броя на служителите в пенсионна възраст.

„Има желаещи да влязат в МВР. Една крачка назад от тези по-възрастни служители, за да се даде възможност на младите хора, ще бъде нещо много положително“, допълни министърът.

„Да, заделихме за тази година да освободим около 350 души, не повече. Засега няма сериозни противоречия със синдикатите“, каза Бойко Рашков във връзка със съкращаването на администрацията във ведомството.

Прочетете също

Илиян Василев: Шантаж е заплахата на „Лукойл”, че ще затвори

Нашата държава не може да си позволи това, заяви бившият дипломат Заплахата на „Лукойл”, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *