Новините днес
Политика

Борислав Сандов: Самоубийствено ще бъде за Русия, ако атакува с ядрена мощност

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов смята, че би било самоубийствено за Русия, ако атакува ядрена мощност.

В интервю за Нова ТВ той изрази надежда, че окупационните сили в Чернобил и Запорожие ще дадат възможност за нормална работа на екипите в двете централи. Ситуацията поражда риск, допълни Сандов.

По думите му презапасяването с йод е ненужно. България има възможност за реакция в такива ситуации. Не очакваме да се случи авария, но дори да се случи, на един човек не му трябва цял блистер йодни таблетки. В момента се купуват нови количества, за да се подменят стари количества с изтекъл срок в резерва.

При най-лошия сценарий – ядрена авария, това означава милиарди загуби и негативни последици за здравето години напред, посочи Сандов. От първите дни на войната в Русия МОСВ следи радиационния фон, има и планове за реакция, посочи той. 

Министърът каза, че е против изграждането на нови ядрени мощности. Бързо трябва да преминем към възобновяеми енергийни източници, посочи той.

Подобни новини

Министър Йорданова: Приемливо ли е за членовете на ВСС да имаме главен прокурор, който нарушава презумпцията за невиновност

Novinite-dnes.bg

Румяна Ченалова: Прокуратурата на Гешев няма как да застане срещу Борисов

Novinite-dnes.bg

Нинова: Наредих строг контрол срещу спекулата при антикризисните мерки

Novinite-dnes.bg

Росица Кирова: Всички плащаме цената на промяната и това не е обещаната промяна към по-добро

Novinite-dnes.bg

Напрежение в парламента след декларация на ГЕРБ, изключиха микрофона на Атанасова

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар