Новините днес
България

Член на СЕМ си позволи директно да обижда журналисти от БНТ, Кошлуков ѝ отвърна

Пролет Велкова от Съвета за електронни медии си позволи директно да обижда журналисти от БНТ пред шефа на телевизията Емил Кошлуков, съобщава tribune.bg, цитирани от Novini.bg.

„Плурализмът ми се струва, че в БНТ се разбира по-скоро и най-вече като даване възможност да се чуят различни, много, възможно всички гледни точки, което е разбира се, прекрасно, но в никакъв случай мисля, че е достатъчно, за да има плурализъм такъв, какъвто в по-задълбочения смисъл на думата трябва да го възприемаме, а именно да има журналисти, които да успяват да отсеят зърното от плявата, да помогнат на зрителя да се ориентира къде е лъжата, къде е истината, къде са фактите, къде са манипулациите“, заяви тя. Според Велкова свобода на словото и плурализъм ще е националната телевизия да подбира на кого да дава думата и да коригира гости, които говорят неща, които за нея не са подходящи за ефира.

Велкова призова Кошлуков да се оттегли от БНТ до провеждането на нов конкурс, въпреки че по закон той е длъжен да ръководи телевизията до избора на нов титуляр на поста. Мотивът ѝ – тя и три нейни колежки са гласували срещу него, което е знак, че той трябва да се махне.

„Дали ще ме одобрите или не за мен не е от значение, защото сте на партийна позиция и изпълнявате партийната линия. На мен това ми е ясно и не съм очаквал нищо друго“, отговаря шефът на БНТ, което жегва Велкова и тя започва да му обяснява, че прекалява и ѝ дължи „малко повече уважение“.

„Вие на мен също, веднъж ви оставих да ми се подигравате на изслушването, втори път няма да стане. Това е отчет за 6-месечие, не разговор по ваши любими теми. Отворете най-накрая закона и проверете защо сте тук“, възразява Кошлуков.

„Аз ще ви казвам как да отговаряте! Просто ви казвам, че минахте тона“, не се съгласява Пролет Велкова. „Партия ли виждате в мое лице? Откъде-накъде?“, пита тя.

„Ние не сме сайта на „Дарик“, няма да можете да качвате и да сваляте неща на сайта на БНТ. Няма да казвате на журналистите какви предавания да правят. Няма да се месите в свободата на словото, защото тя е извоювана от хора като мен, които бяхме по площадите и лежахме в затворите, за да могат хората да работят свободно! Вие въпроси ли искате да давате на нашите водещи, да им спускате списък от разрешени гости ли?“, пита Кошлуков.

„Това са легенди в журналистиката – Бойко Василев, Поли Златарева, Добрина Чешмеджиева, Георги Любенов. За кого казвате, че се унижава? Аз съм директор и ще защитя моите колеги винаги от безсмислени партийни нападки. Докато съм директор, няма да позволя да ги обиждате, те са направили имената си сами. Искате да им вмените подлизурство? Чувате ли се какво казвате? Дайте примери“, възразява той.

„Много примери мога да ви дам“, не отстъпва Велкова.

„Те са посветили живота си на телевизията. Кого канели, какво питали, защо не били му казали… Мина времето, когато партийните секретари ни казваха какво да работим“, заяви той.

Подобни новини

Явор Дачков: Корнелия Нинова се държи като истински политически хищник и е готова да оцелее на всяка цена, вземайки каквото може от изпълнителната власт

Novinite-dnes.bg

Бойко Рашков: В следващите дни предстоят смени в ръководството на МВР. Политическият кабинет трябва да стане по-ефективен и енергичен

Novinite-dnes.bg

„Кейп Код” от Хенри Дейвид Торо – за първи път на български

Novinite-dnes.bg

Владислав Панев: Гербаджийската КЕВР удря новия кабинет по устав с провокация

Novinite-dnes.bg

САЩ одобриха продажбата на 8 изъребителя F-16 на България

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар