Новините днес
Свят

Демонстрация на мускули: Русия тества ”най-добрата” ядрена ракета в света

В демонстрация на мускули два месеца след нападението си срещу Украйна, Русия изстреля нова междуконтинентална балистична ракета с ядрен капацитет, за която президентът Владимир Путин каза в сряда, че ще накара враговете на Москва да спрат и да се замислят.

Ракетата  „Сармат“ е била изстреляна за първи път от Плесецк в Северозападна Русия и е поразила цели на полуостров Камчатка, на близо 6000 км (3700 мили). Министерството на отбраната на Русия съобщи в сряда, че „Сармат“ е бил изстрелян от силозна установка в 15:12 московско време.

Министерството на отбраната на Украйна не беше открито за коментар.

„Новият комплекс има най-високи тактико-технически характеристики и е в състояние да преодолее всички съвременни средства за противоракетна отбрана. Той няма аналози в света и няма да има още много време. Това наистина уникално оръжие ще укрепи бойния потенциал на нашите въоръжени сили, ще гарантира надеждно сигурността на Русия от външни заплахи и ще даде храна за размисъл на онези, които в разгара на яростната агресивна реторика се опитват да заплашват страната ни“, каза руският президент Владимир Путин.

Руските ядрени сили ще започнат да приемат новата ракета „през ​​есента на тази година“, след като тестовете приключат, каза в сряда Дмитрий Рогозин, ръководител на космическата агенция „Роскосмос“, цитиран от ФрогНюз.

Тестът на „Сармат“, която се разработва от години, не изненада Запада, но дойде в момент на изключително геополитическо напрежение, пишат от агенция „Ройтерс“. Преди седмици Путин коментира руската инвазия в Украйна и направи остро изказване, в което припомни руските ядрени сили и предупреди Запада, че всеки опит да се изпречат на пътя му, „ще доведе до последствия“. Дни по-късно той нареди руските ядрени сили да бъдат приведени в повишена бойна готовност.

Русия все още не е превзела големи градове, откакто изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари.

Подобни новини

Медии: Орбан поиска доказателства от Зеленски, че клането в Буча не е инсценирано

Novinite-dnes.bg

Плевнелиев: Украйна са наясно, че Путин няма да спре, докато не вземе цяла Украйна

Novinite-dnes.bg

Ивайло Мирчев: Бях в Одеса. Одеса е готова за тежка битка – градът е превърнат във военна зона /ВИДЕО/

Novinite-dnes.bg

България изнасяла оръжие за Русия заедно с още 10 страни от ЕС

Novinite-dnes.bg

Путин: Действията на руската армия в Украйна са геройство и връчи посмъртно орден за храброст на загинал руски войник

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар