Новините днес
Свят

Ден 36 на войната: Путин бил подведен от генералите си, Зеленски се съмнява, че Русия върви към деескалация

Руският президент Владимир Путин бил подведен от генералите си, а украинският му колега Володимир Зеленски междувременно изрази съмнения, че Кремъл върви към деескалация на напрежението в Украйна. Мирните преговори ще продължат в петък.

Пентагонът заяви, че разполага с данни, според които между президента Путин и неговите съветници има напрежение и руският държавник се чувства подведен. По думите на говорителя на Пентагона Джон Кърби притеснителен е фактът, че Путин може би не разбира мащаба на провала на Русия в Украйна. Междувременно британската агенция за киберразузнаване съобщи, че руските войски случайно са свалили собствени самолети и са отказвали да се подчиняват на заповеди.

Украинският президент Володимир Зеленски пък постави под съмнение твърденията на Кремъл, че Русия върви към деескалация и заяви, че Москва стои зад удари в Донбас. 


Руската рубла се възстанови до нивото, в което бе в началото на инвазията на 24 февруари, което повдига въпроси относно ефективността на безпрецедентните санкции от световните сили срещу Русия. 


Стана ясно още, че Москва продължи да позволява на европейските страни да плащат за газа си с евро, а не с рубли, както преди това заплашваше. Новината съобщиха от германското правителство, които представиха свой план за действие при евентуално спиране на газовите доставки. 


Мирните преговори между Русия и Украйна ще започнат отново онлайн този петък, каза украинският преговарящ Дейвид Арахамия.


Пет седмици след началото на руската инвазия се стигна до нова патова ситуация. Русия не успя да превземе нито един от големите градове на фронта, а украинските войски демонстрират силна съпротива. Съобщава се, че руските сили са бомбардирали няколко района, въпреки съобщенията, че Кремъл временно ще намали действията си, за да насърчи доверието между Киев и Москва. Украинските власти казват, че смъртоносен обстрел е ударил Ирпен, близо до Киев и Чернигов, докато руските войски също изглежда засилват атаките в региона на Донбас.


САЩ казват, че през последните 24 часа Русия е започнала да препозиционира по-малко от една пета от силите си около Киев, като войските се придвижват на север, а някои в Беларус. 


Подкрепяните от Русия сепаратисти обвиняват украинските сили за ракетен удар, при който се твърди, че двама души са загинали. 

ООН разглежда твърдения, че някои жители на обсаденото южно пристанище Мариупол са били насилствено отведени в контролирани от Русия райони или в самата Русия.

Подобни новини

Евгени Кънев: Войната разбули още един мит за гениалния стратег Путин

Novinite-dnes.bg

Христо Грозев: Между Путин и червеното копче има пет човека. Поне двама няма да изпълнят поръчката

Novinite-dnes.bg

Ракети са били изстреляни по Украйна от Черно море

Novinite-dnes.bg

Зеленски: Заявката на Русия за използване на лазерно оръжие във войната в Украйна е всяване на страх

Novinite-dnes.bg

Русия предупреди: Балтийският регион губи ”безядрения статут”, ако Швеция и Финландия влязат в НАТО

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар