Новините днес
Свят

Димитрий Медведев: Европа няма да издържи и седмица без руски газ

Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация, реагира с ирония на съобщенията за съгласието на Европейската комисия европейските страни да плащат за руския газ в рубли.

„Европейската комисия разреши плащането на газ в рубли и смята, че указът на президента на Русия все още може да се прилага от европейския бизнес. Оценяваме последователността и почтеността на нашите европейски партньори“, написа Медведев в канала си в Telegram и постави емотикони.

Той обърна внимание на факта, че „според последните данни на МВФ Европа ще може да се справи“ без руски газ за не повече от шест месеца.

„Но сериозно, те няма да издържат и седмица“, подчерта заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация.

По-рано беше съобщено, че според изчисленията на Международния валутен фонд европейските страни ще могат да живеят без руски природен газ само шест месеца без сериозни проблеми, след което ще започнат значителни икономически проблеми.

Както „Ройтерс“ съобщи в петък, Европейската комисия изпрати писмо до страните от ЕС, в което обяснява, че компаниите от ЕС, при спазване на редица условия, ще могат да плащат за руски газ в рубли, без да нарушават санкциите, наложени срещу Москва.

Агенцията уточнява, че една от възможните схеми за плащане включва откриване на сметки в долари или евро в руска банка, на която европейската компания получател на газ кредитира валутата, конвертира я в рубли и извършва плащане.

Тази схема елиминира възможността западните страни да блокират плащанията за руски газ.

Подобни новини

Гори част от руското министерство на отбраната, има загинали

Novinite-dnes.bg

По телефона Шолц поиска прекратяване на огъня в Украйна, Путин му отговори за настъплението на нацизма в Украйна

Novinite-dnes.bg

Трафикът през Суецкия канал е увеличена с 10%

Novinite-dnes.bg

Мария Захарова: Отдавна британски и американски инструктори командват неонацистки бойци в Украйна

Novinite-dnes.bg

Войната в Украйна влиза в продължителна фазаВойната в Украйна влиза в продължителна фаза

Луиза Яканаджиян

Оставете коментар