Новините днес
България

Двама служители на ДАНС и служител на външното министерство, разследвани за руски шпионаж

Вчера представители на следствения отдел на Специализираната прокуратура извършиха действия по разследването в ДАНС. Става дума за шпионаж, който е разкрит в резултат на активната работа на ДАНС. Това е престъпление срещу републиката. По принцип тези разследвания се провеждат при най-строга конфиденциалност, те са секретни, така че не можем да разкриваме по-подробна информация по случая. Това каза шефът на Специалната прокуратура Валентина Маджарова по повод вчерашната акция в ДАНС.

„Проверява се дейността на двама служители на средно управленско ниво на ДАНС и един служител на министерство, различно от МВР. След анализ на доказателствата от надзорните прокурори ще бъде направена преценка дали е налице обосновано подозрение, че лице е извършило престъпление. Предстоят активни действия на разследването за събиране на доказателства, за да се прецени дали да се повдигне обвинение срещу някое от тези лица”, допълни говорителят на държавното обвинение Христо Кръстев.

Към момента няма задържани, тъй като не е имало законови предпоставки за задържане на лицата, каза още Кръстев.

„Няма постановления за привличане на обвиняем. Ако има привлечен в такова качество лице, той трябва да го разбере от нас. В момента не можем да дадем информация дали има обвиняеми и колко от тях има. са“, добави той.

Шпионажът бил в полза на Руската федерация, тъй като информацията се предавала не лично, а дистанционно, със специални технически средства.

Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова отказа да каже от колко време е работила шпионската клетка, като подчерта, че информацията е достигнала до лице, което не е сред наскоро експулсираните руски дипломати. В същото време тя призна, че е „възможно“ настоящият случай да е свързан с някои от предишните разследвания за шпионаж. Тя добави, че няма доказателства шпионската клетка да е работила по отношенията между България и Северна Македония.

Подобни новини

Жълт код в 22 области у нас за студено време и силен вятър

Novinite-dnes.bg

Богоявление е. Смелчаци се хвърлят водите за да изяадят кръста

Novinite-dnes.bg

Директорите на училища искат извънредна ваканция от 28 януари до 2 февруари

Novinite-dnes.bg

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев отнема безсрочния спортен лиценз № 1, издаден на сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Автомобилна федерация на България“

Моника Бояджиева

Премиерът: Лустрацията на крадците е важна за мен. Дадох пълна свобода на Бойко Рашков за всяко разследване

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар