Джо Байдън посочи кога Русия може да нахлуе в Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че съществува „явна възможност” Русия да нахлуе в Украйна следващия месец, съобщи Белият дом, цитиран от BBC. САЩ искат и Съветът за сигурност на ООН да се събере на открито заседание в понеделник за обсъждане на „заплахата за международния мир и сигурността, произтичаща от струпването на руски войски на границата с Украйна”, предават още световните медии.

„Повече от 100 000 руски войници са разположени на украинската граница и Русия участва в други дестабилизиращи действия, насочени срещу Украйна, представляващи ясна заплаха за международния мир и сигурност“, каза Линда Томас-Гринфийлд, посланик на САЩ в ООН, в изявление четвъртък. „Членовете на Съвета за сигурност трябва точно да проучат фактите и да обмислят какво е заложено на карта за Украйна, за Русия, за Европа и за основните задължения и принципи на международния ред, ако Русия нахлуе в Украйна.“

По време на разговор вчера с президента на Украйна Володимир Зеленски Байдън „потвърди готовността на Съединените щати заедно с техните съюзници и партньори да отговорят решително, ако Русия допълнително нахлуе в Украйна“, се казва в изявлението на Белия дом.

Зеленски заяви, че са „обсъдили последните дипломатически усилия за деескалация и са се договорили за съвместни действия за бъдещето“.

Но високопоставен украински служител заяви пред CNN, че разговорът между президента Байдън и Зеленски в четвъртък „не е минал добре“.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Емили Хорн оспори думите от разговора с високопоставения украински служител. „Анонимните източници разпространяват лъжи“, каза тя пред CNN. „Президентът Байдън каза, че има голяма вероятност руснаците да нахлуят в Украйна през февруари. Той каза това публично и ние предупреждаваме за това от месеци. Твърденията за нещо повече или различно от това са напълно неверни.“

Прочетете също

Бебе чака за животоспасяваща операция, защото родителите отказват кръвта на ваксинирани

Бебе в Нова Зеландия не може да бъде оперирано, тъй като родителите му отказват по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *