Елена Гунчева: Вождизмът и капаците на очите

ВОЖДИЗМЪТ И КАПАЦИТЕ НА ОЧИТЕ

В България 90 % от партиите са лидерски. Обединяват около някоя личност, а не идея. И какво остава от тази партия, когато махнеш лидера – едно голямо нищо, което се разпада. Нагледахме се на подобни вождистки партии и пак не се научихме. Какво е ИТН без Слави Трифонов, ГЕРБ без Борисов, Възраждане без Костадинов, ПП без Кирил Петков? Нищо. И най-големият проблем не е това, а че хората в партията и феновете й са абсолютно и тотално безкритични. Вие представяте ли си Борисов да вземе някакво решение за ГЕРБ и някой от партията да му опонира? Представяте ли си Костадинов да каже какво да прави партията и някой да му се възпротиви? Кауза пердута. Няма как да стане. И точно това е вредното.

На Козят не му е необходимо да инвестира много – достатъчно е да сложи каишка на лидера. Или да избере за лидер на партия човек, който лесно може да се купи и манипулира. И така и се прави. Само пълните наивници могат да повярват, че без логистична подкрепа и пари от американците, някоя българска партия може сама да се развие. А лидерът да не работи нищо или директор на водопад и да обикаля като муха без глава цялата държава да прави структури. Да, когато има субсидия, е ясно. Но преди това? Откъде пари за наеми на офиси, гориво, канцеларски материали, медии /да, защото за медиите се плаща/? Никой не се замисля.

Проблемът е голям. Виждат примерно възродените от КК как се възпаляват всеки път, когато някой задава въпроси за партията или лидера й. Никаква критичност, никакъв разум. Не ги гледай какви ги вършат, слушай какво ти говорят. Поведението им направо е патологично, защото няма обяснение нормален човек при посочени факти да отрича истината с пяна на уста и да обвинява в предателство всеки, който показва доказателства какво се е случило. Изкривената позиция: след като го плюят, значи е истинска опозиция, върви само сред необразованите и немислещите. Затова е и толкова опасно – електоратът на подобни партии обикновено се капсулира до степен на военна организация, в която всяко съмнение в заповедта на командира те обрича на разстрел и обявяване за предател. Но си представете, само за миг, мили възрожденци, си представете, че сте се предоверили. И например КК нареди на парламентарната група да гласува в подкрепа на това българи да се пратят на фронта в Украйна. Гарантирам ви, че с тези, които е сложил по листите, никой няма да му се противопостави, ще козируват и гласуват. Знам лично как разпореждаше да се гласува заедно с ГЕРБ и никой от другите дори не го пита защо. Гласуваха като овце както им каже. И си представете, че той е проект. Къде отиват всичките ви усилия? Абсурдно е дори да се помисли, че някой в тази партия може да критикува или подлага на съмнения решенията костадинови. Защото, както многократно ми натяквате, партията – това е той. Без да осъзнавате, колко опасно и вредно е това.

Не се стреснахте, когато Борисов разпореждаше прекратяване на проверки и „инциденти“. Не се стреснахте, когато КК с поза „Мусолини превзема Москва“ ви насъскваше да влезете в парламента, а той се скри като плъх. Не се стреснахте, когато наричаше народа си фашистка измет. Не се стреснахте, когато Кирил Петков каза, че Русия е бензиностанция с ракети и прекрати договора с Газпром. Не се стреснахте, когато Доган каза, че разпределя порциите в държавата. Впрочем това е държание на един друг биологичен вид. Хищниците винаги усещат враговете и опасността. Овцете кротко вървят към кланицата, дори да осъзнават какво ги чака там….

Предателствата стават под бурните ви овации. Оправдавахте го, когато каза, че Русия е агресор. Оправдавахте го, когато ни нареди да се въздържим и на практика да подкрепим декларацията срещу Русия. Опправдахте го, когато гласуваха анекса за Ф-16. Оправдахте го, когато гласуваха Закона за отбраната и въоръжените сили. Докога? Докато стигнете кланицата ли? Тогава ли ще осъзнаете какво мюре е начело? Дори ми е жал за вас, защото няма нищо по-лошо от разбитите илюзии и напразните надежди.

Лидерските партии са много вредни за България. Там няма коректив, няма мисъл, само козируване и пълно подчинение на лидерите. Там мислещи хора не се допускат. Хора с характер не се допускат. Така се създават партии от овце и електорат от овце.

А сега блеенето да започне….

Елена Гунчева-Гривова, Фейсбук

ВОЖДИЗМЪТ И КАПАЦИТЕ НА ОЧИТЕВ България 90 % от партиите са лидерски. Обединяват около някоя личност, а не идея. И…

Posted by Елена Гунчева-Гривова on Friday, March 10, 2023

Прочетете също

Николай Марков: Нашите продажни политици взеха тайно решение и направиха всичко възможно, за да изгонят руснаците от българското море

„Стреснѝ се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш!“ Нашите продажни политици взеха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.