Новините днес
Свят

ЕС призовава Китай да откаже да подкрепи Москва

На виртуална среща на върха днес Европейският съюз ще се опита да убеди Китай да откаже да помогне на Москва в нейното противопоставяне на западните санкции. От своя страна Пекин ще се стреми да поднови икономическите си връзки с Европа, дестабилизирана от войната в Украйна, предаде АФП, цитирана от БТА.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще проведат разговори от името на страните членки с китайския премиер Ли Къцян, а след това и с президента Си Дзинпин.

„Срещата ще се съсредоточи върху ролята, която насърчаваме Китай да играе в упражняването на цялото необходимо влияние и натиск върху Русия. Това не беше първоначалната цел на срещата на върха, тя става необходима“, каза Клемент Бон във вторник. държавен секретар по европейските въпроси на Франция.

„От съществено значение е да се знае дали Китай използва влиянието си за установяване на примирие върху хуманитарните коридори“ или „помага на Москва да заобиколи санкциите“ чрез увеличаване на количеството гориво, което купува, или чрез финансова помощ, каза високопоставен европейски служител.

Пекин реши да не осъжда инвазията в Украйна и приветства своето „непоклатимо“ приятелство с Москва в началото на март, защитавайки „разумните“ опасения за сигурността на Русия.

Подобни новини

Съдът в Австралия ще решава казуса с визата на Новак Джокович в неделя

Novinite-dnes.bg

Bloomberg: Путин вика олигарсите и бизнесмените на среща

Novinite-dnes.bg

Великобритания: Вече не е достатъчно Украйна да бъде снабдявана само с отбранителни оръжия

Novinite-dnes.bg

Макрон и Зеленски обсъдиха мерки за гарантиране, че убийствата в Буча няма да останат ненаказани

Novinite-dnes.bg

Елена Поптодора: Кремъл е против НАТО, защото не може да нападне държавите, които са част от Алианса

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар