Новините днес
Политика

Евгени Кънев: Една от най-мръсните думи в семплия речник на нашите политици днес е “посредник”

Една от най-мръсните думи в семплия речник на нашите политици днес е “посредник”.

В този речник, “посредник” означава всяко звено в икономическия оборот между производител и потребител, което оскъпява, в случая на газа, цената за наша сметка – с подтекст, че тази надценка отива при управляващи политици.

Всъщност, посредник има два съвсем други смисъла.

  1. Посредник може да означава юридическо лице, създадено с цел да получава част от цената без да има специални икономически функции за сделката – както беше Топ Енърджи.

Кремъл използва такива посредници, за да трупа печалба в тях за сметка на цената за купувача, която да се използва за негови политически цели срещу страната купувач или друга страна региона, в който се намира. Примерно, Топ Енърджи имаше за функция да заобиколи “Булгаргаз” чрез създаване на руски газови проксита през Мултигруп и Луканов след провала да се овладее българската газопреносна система. Или опитът за преврат в Черна Гора, координиран и вероятно финансиран – чрез отчисления от газ и нефт -от център в София.

  1. Посредник може да бъде и юридическо или физическо лице, което свързва чрез експертните си познания две страни за търговска или инвестиционна сделка и така прави икономически принос тя да се случи.

В случая с доставката на газ извън Газпром, обаче – няма посредници.

И DESFA (гръцкият държавен оператор), и МЕТ Trading (частен газов оператор, с твърдени връзки с Газпром) са специализирани компании – газови оператори, които не могат да бъдат прескочени и да се спести цената за тяхната услуга, освен чрез друг оператор като “Булгаргаз”. Коректният въпрос е могъл ли е “Булгаргаз” да резервира капацитет за втечнен газ вместо MET Trading.

Това обаче, което вкарват в подтекст нашите политици не са посредниците, а комисионерите – лица, без чиято политическа подкрепа не би могла да стане или продължи сделката.

Така в случая с газа, който “Булгаргаз” купува от “Газпром Експорт” няма посредници, но вероятно има комисионери. Или косвени бенефициенти, които губят пари или други облаги, ако сделката се прекрати.

И тяхното отпадане причини големият вой.
Всъщност – и в това е огромната спекулация за по-скъпия ( “точно с 30%”?!?) газ – никой не може да направи коректно сравнение с актуалната цена на Газпром, защото никой в Европа не е правил сделка по новата схема в рубли на Кремъл, за да се види как влияят комисионните на брокера и на Московската борса, измисленият курс на рублата и най-вече политическите хрумки във всеки един момент на Кремъл.

Но Путин облекчи българската политическа носталгия по Газпром. След като стана ясно тълкуването на новата рублова схема, че нарушава санкциите на ЕК, Кремъл побърза сам да заяви, че “лишава” Европа от своя газ и всякакви продукти.

И така да “успокои” газпромските страсти у нас.

Една от най-мръсните думи в семплия речник на нашите политици днес е “посредник”.В този речник, “посредник” означава…

Публикувахте от Evgeni Kanev в Вторник, 3 май 2022 г.

Подобни новини

Гешев не мирясва: Нападна МВР за полицейски произвол, коментира орязания бюджет на прокуратурата

Novinite-dnes.bg

Тома Биков като врачка още през 2013: Борисов трябва да лежи в затвора

Novinite-dnes.bg

Гроздан Караджов: Ще спасим лева, ако инвестираме в инфраструктура

Novinite-dnes.bg

Петков към Костадинов: Като си такъв мъж, защо не си в Одеса да евакуираш български граждани

Novinite-dnes.bg

Проф Касчиев предрече най-лошият сценарий за Украйна

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар