Новините днес
България

Евгений Кънев: Опитът за героизирането на ББ в ЕП е важна брънка от причините за липсата на доверие в ЕС

Опитът за героизирането на ББ в Европарламента е важна брънка от причините за липсата на достатъчно доверие в ЕС – нужно, за да продължи процесът на федерализация, която единствено може да направи ЕС съпоставим на САЩ и Китай като глобален статут. (Иначе – все така ще бъде жертва на големите сили и консуматор на техните решения, каквито и да са те.)

Не че арестът на ББ е законен – не, всъщност търсеният ефект на справедливост  беше засенчен от удара върху правовата държава. Но поредното действие на ръководството на Европейската Народна Партия (ЕНП) – най-голямата в ЕВРОпарламента – в полза на ББ, след като преди две години го прикриваха от евродебатите именно заради състоянието на правовата държава у нас – разкри фундаментален дефект в modus operandi на ЕС.  А той е, че Европартиите действат като заложник на своите членове, създаващи така плодотворна корупционна почва.

Бързият повърхностен анализ ще покаже, че всички замесени в сапунената опера “ББ – европеец” са основно хора от кръга на Меркел: Вебер (шеф на ЕНП), Доналд Туск (бивш шеф на ЕНП и земляк на Меркел по нейната полска родА), хората на Орбан (докато бяха в ЕНП), вероятно и самата фон дер Лайен (министър на Меркел) и разбира се, Меркел, която си затваряше очите за всички безобразия у нас, като направи ББ възможен.

От днешна гледна точка можем да кажем колко глупава и изключително скъпа е политиката на защита на икономическите (базирани на изгода) пред геополитическите (базирани на ценности) интереси – защитавана сега от Радев у нас. Защото Меркел е основният виновник за обвързване на Европа с “евтиния” руски газ, който днес ни излиза през носа. Дали е само политическо късогледство – бъдещето ще покаже. Но ето виждаме всеки ден последствията – заради бягството от руския газ сега се сключва договор с друг по-малък диктатор за доставки и когато той се разпищоли с агресия срещу Армения – ЕС може само в мека форма да окаже загриженост.

Но нека нямаме заблуда, че корупционният мирис е само в ЕНП. А какво да кажем за шефа на ПЕС и сделките на неговата съпруга? А за АЛДЕ и ДПС? Преди доста  време бях на бизнес обяд с тогавашния шеф на АЛДЕ, който беше у нас да помага на британски бизнесмен по линия на ДПС. Дано да е било само от любов към АЛДЕ и ЮК.

Само като щрих остава европейският вариант на закона Магнитски, който предвижда наказания само за неспазване на човешки права, но не и за корупция – за разлика от американския вариант.

Затова е ключово за бъдещето на ЕС как ще работи европейската прокуратура – именно за да се пресече корупцията на национално ниво, а оттам да не се позволи нейното паневропеизиране.

Много е важно ЕС да е последователен към Орбан и кандидат – орбановци у нас, които искат да си градят собствени “модели”, чиято есенция е корупцията, а ЕС да ги финансира.

Но най-вече нужно е да се върви към федерализация по американски образец с пряк избор на силен Президент на ЕК, който да предлага състав на комисията, вместо Европейският Съвет на държавните глави, където винаги доминира компромисният избор на Франция и Германия. За съжаление, след случая “Вебер” на ЕНП, който като кандидат-премиер на спечелилата изборите партия трябваше да стане шеф на ЕК – образецът на парламентарната република явно не работи на ниво ЕС.

Евгений Кънев, Facebook

Опитът за героизирането на ББ в Европарламента е важна брънка от причините за липсата на достатъчно доверие в ЕС -…

Posted by Evgeni Kanev on Saturday, September 17, 2022

Подобни новини

Илиян Василев: Кажете ми защо превозвачите не протестират пред Лукойл Нефтохим – да не би защото случайно има връзка между Русия-Лукойл-Български Политици-Олигарси?

Novinite-dnes.bg

Само в главата на Трифонов може да се съчетават уговорки със задкулисието с протестното говорене

Novinite-dnes.bg

Кремъл: България е неприятел за Русия. Затова ще купува газ в рубли – независимо дали иска, или не

Novinite-dnes.bg

Плевнелиев: Най-мощното оръжие на Путин е енергийния монопол, ”Газпром” трябва да бъде елиминиран

Novinite-dnes.bg

Тома Биков: Имахме вътрешен министър от служебното правителство, който направи обвинения без никакви доказателства

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар