Новините днес
Мнения

Евгений Кънев: Русия няма ресурс да води дълга война, защото тя вече фалира

Войната няма как да не свърши до края на месеца. Просто Русия няма ресурс да води дълга война. Защото тя вече фалира. Това е така, защото кредитните агенции оцениха ценните й книжа като “боклук”, т.е на фалирала държава. А лихвената премия, която се дължи по такива книжа е непосилна и невъзможна за плащане. Особено при блокирани валутни резерви.

Още следващите седмици това ще проличи в стартирането на трудно овладяеми икономически, социални и в крайна сметка политически процеси. Доктрината Рейгън пак фалира Русия. Предишният път – заради лошата преценка на съветското ръководство върху способноста на САЩ да влияят дългосрочно на петролните пазари. А сега – на уж многополюсната световна икономика. Но преди СССР достигна в най-добрите си времена до 1/3 от икономиката на САЩ, докато сега Русия е едва 1/15 та, а скоро ще бъде под 1/30та. Няма как при такива диспропорции да се води независима икономическа политика.

Очаквам Путин да се стреми максимално бързо да приключи войната с най-малко политически щети, защото е явно, че върви към политическо самоубийство. Само че са стартирани процеси с дългосрочно пагубно влияние за Русия и руския народ, които няма как да бъдат овладяни, докато той е лице на държавата. В това е трагиката му – вече почти няма полезен ход.

Но Путинската пропаганда продължава да се вихри. И да отслабва стратегически обществата, които са най-податливи на нея и да ги превръща в лесни мишени за прокарване на кремълските интереси.

Тя има много лица: от най-простоватата – приписваща нацистки характер на властта в Украйна за руснаците и освободителен характер (като руско-турската война) за българите; до най-комплексната – с позоваване на американски геополитически анализатори, които винят САЩ и НАТО за войната.

Последните изискват специално внимание.

Първо, в демократичните общества има много школи в обществените науки, произтичащи от различно разбиране за генезиса на социалните процеси: така е в икономиката, социологията, политологията, така е и в геополитиката. Така и в САЩ почти винаги има критици на текущата американската икономическа, социална или геополитика. Още от времето на Студената война, много такива автори обилно се цитираха в комунистическия лагер като доказателство за “правилната” му политика.
Примерно, теорията за конвергенцията на Питър Сорокин и Джон Гълбрайт.

Няма как да не го знам, след като – нескромно отбелязвам – бях два пъти победител в националния политически конкурс за ученици в последните години на комунизма и познавах тези теории.

Второ, набляга се на авторитетите като източник на истината без да се вниква в конкретния исторически контекст (както примерно в икономиката днес се цитират икономически теории от преди век за съвсем друг тип икономики).

Най-цитираните автори от лагера на претендиращите за “обективност” коментатори са авторитети като Джон Кенън, Джон Миършмир, Джорд Фридман, Ноам Чомски и др.

Само че се пропуска контекста на казаното:

  • Кенън е творил в началото на Студената война;
  • Фридман (често цитиран за стремежа на САЩ да делят Русия от Германия) също говори за Студената война преди феномена Китай;
  • Миършмир принадлежи към школата на офанзивния реализъм, който разглежда геополитиката като сфери на влияние, резултатни на моментните възможности на великите сили (понеже Русия вече не е слаба както през 90те, ерго има право на своето в защита на интересите си);
  • Чомски е знаме на левите от половин век и винаги е критикувал САЩ като по същество империалистическа сила от гледна точка на левите пацифистки мислители и т.н.

Трето, в крайна сметка обаче приемайки – на база техните идеи – войната на Русия в Украйна за справедлива означава да хвърлим в кошчето международния правов ред и ценностите, на които той се базира – хартата на ООН, Хелзинския процес, договорите между Запада и Русия след 1990 г. и т.н. И да откажем правото на народите на самоопределение.

И да си признаем, че всъщност метапричината за нашето оправдаване на войната е омразата към САЩ и тяхната доминираща роля в днешния ни свят.

На генезиса на тази омраза ще е посветен следващият ми пост.

Войната няма как да не свърши до края на месеца. Просто Русия няма ресурс да води дълга война. Защото тя вече фалира….

Публикувахте от Evgeni Kanev в Неделя, 6 март 2022 г.

Подобни новини

Димитър Стоянов: Не е операция, когато вече са убити хиляди войници и от двете страни

Novinite-dnes.bg

Петър Витанов: Европейският съюз не може да има монолитна позиция спрямо Русия заради разнопосочните си интереси

Novinite-dnes.bg

Анализаторът Пламен Димитров: Войната и санкциите срещу Русия – какво предстои

Novinite-dnes.bg

Татяна Кристи: Ако се сключи мир с Украйна на базата на обещан украински неутралитет, провокациите и локалните конфликти, инициирани от Русия, няма да спрат

Novinite-dnes.bg

Адв.Емил Василев с остри критики към Лена Бориславова относно „съдебна реформа“

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар