Новините днес
Политика

Ген. Гяуров: България все още е слабо звено. У нас продължава да има руска пета колона, продължава да има предатели. Шпионаж има винаги и навсякъде

Военните действия и уплахата на целия свят от това, което се случва затъмниха информацията и развитието около поредния шпионски скандал. Този път и службите, и прокуратурата бяха доста обрани в съобщенията си. България все още е слабо звено. У нас продължава да има руска пета колона, продължава да има предатели. Шпионаж има винаги и навсякъде. Руските разузнавателни служби са били, са и ще бъдат изключително активни на наша територия. Важното е много навреме и много в зародиш да бъде пресечена такава дейност.

Това коментира пред БНТ ген. Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба за поредния шпионски скандал у нас

Според него поведението на руския посланик Елеонора Митрофанова в последните дни не е никак дипломатично.

„България няма как да бъде цел, до това не може да се стигне. Путин цели по-скоро всяване на страх в руснаците, защото през последните години многократно се повтарят едни и същи пропагандни мантри. Обикновеният руснак остана с впечатление, че НАТО наистина напредва към Русия, че има разположени нападателни оръжия на наша територия, в Румъния, че ядрено оръжие се разполага в Украйна, няма такива неща“, обясни ген. Гяуров.

По думите му българското население не знае какво трябва да предприеме при подобна ситуация, не знае къде се намират бомбоубежищата.

„Няма никаква заплаха за населението. Не само американските, но и европейските разузнавателни служби са били напълно убедени, че Путин ще предприеме военни действия, но не се допускаше такава пълномащабна инвазия. Западът до последния момент разчиташе на благоприятно дипломатическо решаване на въпроса. Малко закъсняхме с предприемането на конкретни действия относно хибридната война“, заяви ген. Димо Гяуров.

Според него Народното събрание трябва да предприеме законодателни действия, за да даде възможност на властите за по-остри мерки в това отношение.

„Действително Украйна има нужда от военна помощ – боеприпаси и оръжие трудно биха могли да бъдат доставени в подобна ситуация, ако е възможно и в рамките на това, което Европейският съюз реши да направи, ние сме длъжни да участваме с каквото можем“, каза още ген. Гяуров.

Подобни новини

Бойко Ноев: Когато опре ножа до кокала, държавите не се съобразяват с международното положение. България не постъпва така

Novinite-dnes.bg

Бойко Ноев: Дали България принадлежи към демократичния свят или принадлежи към Кремъл?

Novinite-dnes.bg

Каримански: По 5 канала ме убеждаваха да не бъда кандидатиран за управител на БНБ

Novinite-dnes.bg

Д-р Михайлов: Петков, Василев и Лорер имат специфично излъчване, характерна аура – без съмнение

Novinite-dnes.bg

Председателя на НС Никола Минчев обясни за решетките в него

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар