Новините днес
Мнения

Георги Вулджев: Трябва да се спре раздухването на плашилото „спекула“. С периодичните намеци за таван на цените всъщност може да се влоши инфлацията

Налагането на таван на цените на стоки от първа необходимост няма да постигне нищо добро. Единствено загуби за производители и търговци.

Трябва да се спре раздухването на плашилото „спекула“. С периодичните намеци за таван на цените всъщност може да се влоши инфлацията. Защото опасявайки се от предстоящи загуби поради налагането на такъв таван, търговци и производители могат да вдигнат цените сега, за да компенсират.

Таван върху цените на стоки от първа необходимост е същата глупост като мораториума върху цените на тока. Ще правим социална политика чрез икономическото министерство. Не, не се прави така.

Вместо да атакува търговци и производители, нека правителството субсидира домакинствата като използва свръхприходите, които държавата сега събира. Инфлацията води до по-големи приходи за бюджета, които могат да се използват за такива социални цели, и това е много по-добра опция, отколкото тежестта да се прехвърля върху бизнеса.

Друга опция, която трябва да се обмисли, но уви не се, е съкращаване на данъци. Спокойно можем да свалим ДДС върху храните от 20% до 9%. Така или иначе вече го направихме за бебешките храни. Същото трябва да се обмисли и за енергийните стоки (акцизите също може да се съкратят).

Налагането на таван на цените на стоки от първа необходимост няма да постигне нищо добро. Единствено загуби за…

Публикувахте от Georgi Vuldzhev в Понеделник, 28 март 2022 г.

Подобни новини

Владимир Танев: За кучето на ГЕРБ. Той е куче, но тяхно куче

Novinite-dnes.bg

Стефан Гамизов: „Чини“ ми се Турски Поток на Бацко ще си остане политическата тъпота, връх на корупцията и предателството на новите времена

Novinite-dnes.bg

Няколко теми към Митрофанова, по повод „странното“ съвпадение на тезите и с Борисов и Радев, че в Турски-Балкански поток няма корупция

Novinite-dnes.bg

Иван Бакалов: Поведението на медии и политици след изборите направо опъва нервите на зрителите

Novinite-dnes.bg

„БОЕЦ“ с предложение към Гешев за провеждане на дебат по темата, като той да се проведе по негов избор в килия

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар