Новините днес
Свят

Германия обвини руски гражданин в опит за убийство на чеченеца Рамзан Кадиров

Германската прокуратура съобщи днес, че е повдигнала обвинения срещу руски гражданин, обвинен в планиране на убийство на живеещ в Германия чеченски дисидент по поръчка на чеченския президент Рамзан Кадиров, предаде Ройтерс.

Прокуратурата твърди, че през лятото на 2020 г. Валид Д., служител на чеченските сили за сигурност, се е снабдил с оръжие, боеприпаси и заглушител и е проучил къде се намира жилището на критика на Кадиров, където той живеел с брат си, който също е критик на чеченския лидер.

Валид Д., чието пълно име не се публикува съгласно германските закони за защита на личните данни, отрича обвиненията на прокуратурата, заяви неговият адвокат, цитиран от списание „Шпигел“.

В изявление на прокуратурата се твърди, че Валид е пътувал между Германия и Чечения, за да съпроводи предполагаемия убиец, който също е служител на чеченските сили за сигурност.

След пристигането им в Германия през декември 2020 г. двамата са се упражнявали в стрелба със закупеното оръжие и са разучавали къде се намира жилището на критика на Кадиров. Валид е бил задържан на 1 януари 2021 г., което е осуетило убийството.

По информация от прокуратурата Валид е обвинен в планиране на извършването на убийство, подготовка на тежък акт на насилие, който е заплашил държавата и нарушаване на закона за контрол над оръжията.

Набелязаната жертва и неговият брат са провеждали кампания в социалните мрежи, в която призовавали за независима Чечения. Убийството е имало за цел да принуди и братът на жертвата да замълчи.

Прокуратурата не даде повече подробности за предстоящото дело.

Подобни новини

Лавров: Русия никога не е спирала усилията си да избегне ядрена война

Novinite-dnes.bg

Владимир Кличко: Не спрем ли войната в Украйна, светът ще преживее нов Чернобил и Фукушима, взети заедно

Novinite-dnes.bg

Мария Захарова: Няма да натиснем ядрения бутон, не ни бъркайте със САЩ

Novinite-dnes.bg

Петър Волгин за Еманюел Макрон: Не е просто президентът на богатите и любимият политик на глобалните финансово-политически елити

Novinite-dnes.bg

Европа има 48 часа преди от АЕЦ ”Чернобил” да започне изтичане на радиация

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар