Новините днес
Свят

Гутериш: Конфликтът между Русия и Украйна може да прерасне в ядрена война

Конфликтът между Русия и Украйна може да прерасне в ядрена война. За това предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

„Перспективата за ядрен конфликт, която някога беше немислима, сега е сред възможностите“, посочи той пред Съвета за сигурност в Ню Йорк, предава „The Brussels Times“.

Гутериш призова за преговори, като подчерта страданията на цивилното население, причинени от руските сили.

„Време е да спрем ужаса, който се стовари върху народа на Украйна, и да тръгнем по пътя на дипломацията и мира“, заяви той.

ООН обвини Русия за разрушенията в украинските градове в резултат на руските бомбардировки.

Обявявайки отпускането на 40 млн. долара от фондовете на ООН за спешна помощ, Гутериш потвърди, че ООН и хуманитарните партньори работят за осигуряване на безопасно преминаване от засегнатите райони в Украйна.

Той обаче се противопостави на призивите за създаване на забранена за полети зона над Украйна, опасявайки се, че това може да доведе до ескалация на кризата. Украинският президент Владомир Зеленски призова по-рано за забранена за полети зона над Украйна, но НАТО отхвърли молбите му поради опасения от създаване на глобален конфликт.

Подобни новини

Пребиха с камъни и изгориха тялото на студентка християнка в Нигерия – светотатствала

Луиза Яканаджиян

Украински воини ликвидираха пореден руски генерал, командващ армия

Novinite-dnes.bg

Войната в Украйна: Битката за Донбас започна

Novinite-dnes.bg

Румяна Ченалова: Режимът на Зеленски, подкрепящ бандеровските и азовски банди е еднакво опасен за всеки жител на Украйна

Novinite-dnes.bg

Владимир Путин с обръщение към украинския народ за 9 май

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар