Новините днес
Свят

Христо Грозев от Bellingcat: Най-трудните събития от войната ще се случат след 2-3 седмици

Азовстал се превърна в символ на героизма на украинската нация, смятат експерти

Украйна все още не е успяла да запази целостта на Мариупол

Провалът на втората фаза на войната наближава, според медиен експерт и ръководител на проекта Bellingcat Христо Грозев.

Той се съгласи с украинския президент Владимир Зеленски, че дори битката за Мариупол да бъде загубена по време на втората вълна на окупацията на окупатора в Източна Украйна, това не е крайният резултат.

Според журналиста причината, поради която Украйна досега не успява да запази целостта на Мариупол, е липсата на необходимия брой оръжия, а не липсата на армия или мотивация.

Що се отнася до оръжията, те идват всяка седмица, времето работи за вас. Това, което беше невъзможно преди седмица, най-вероятно ще стане възможно след две-три седмици“, каза Христо Грозев.

Подчерта също, че Азовстал се е превърнал в символ на героизма на украинската нация. Според експерта обаче ролята на компанията далеч не е значителна. В същото време решаващо остава наличието на висококачествена високоточна артилерия и ракети в Украйна, които вече идват при нас.

„Не трябва да гледаме на ситуацията днес и утре. Трябва да я разгледаме след месец. Западните страни, а именно 19 западни партньори, предоставят на Украйна високотехнологични оръжия, това дава надежда“, каза Грозев.

Грозев също така изрази мнението, че един от лидерите на квазиобразованието на ДНР Игор Гиркин повече или по-малко правилно е описал местоположението на тактическите сили в Донбас днес.

„Ако ситуацията край Изюм и Хорловка не се промени в рамките на няколко седмици в посока на завладяването на нови територии от Русия или те са минимално тактически, това може да се счита за провал на втората фаза на руската война в Украйна“, каза Грозев. .

Според него в този случай след две-три седмици ще започне пробив на руските войски в обратната посока.

„Това ще позволи на Украйна да отвори втори фронт. Следователно руските войски трябва да се изтеглят. Мисля, че най-важното ще се случи след две-три седмици, а не в следващите ден-два“, завърши журналистът.

Подобни новини

Мария Захарова: Русия е принудена да вземе мерки срещу присъединяването на Финландия към НАТО

Novinite-dnes.bg

Зеленски: Колко мъртви руски войници са достатъчни на Путин?

Novinite-dnes.bg

Парализиран индиец стана на крака след ваксинация срещу COVID-19

Novinite-dnes.bg

Руснаците проверяват украинска атака с химическо оръжие

Novinite-dnes.bg

Зеленски е готов на преговори с Путин

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар