Новините днес
Мнения

Илиян Василев: При тази криза, саботажите на Газпром и стратосферните цени, вече се диктува от продавачите

Непрофесионализмът на енергоминистър и запознаващата се с природния газ шеф на Булгаргаз Златева не престават да поразява с мащабите си. Светкавичната реакция на президента в тяхна подкрепа ни известява, че всичко това става с негово одобрение и надзор.
Първо, за търга до края на годината. Вероятността да постигнат по-добра цена от офертата на Шениър /ТТФ минус 30/ е нищожна, защото тя беше постигната като част от политическата договорка между САЩ и ЕС. Участници на търга за доставки ноември и декември нямат никакви задължения да се съобразяват с това.

Мога да се обзаложа, че доколкото доставките ще бъдат с репер европейски борси, няма как да се постигне по-добра цена спрямо американските борси. В момента цената на Хенри Хъб е 26 евро/МВтч, до България става 65-70 евро/МВтч. На Ти Ти Еф е 165 Евро/МВтч.
В тази част на търга за доставка Радев и енергоМинистъра трябва да бъдат подведени под отговорност за отказ от изгодна сделка с Шениър и нанесени щети.

И това е реално – умножете тези 140 милиона кубически метра обявени за внос за ноември, това е точно танкера от Америка, който отказахме, умножете по разликата в цената по-горе /ако приемем оптимистичния варинат че разликата американски и европейски газ ще бъде 100 евро на МВтч и се получат цифрата от 147 милиона евро щета.
Имам елементарен въпрос – щом обявяват търг за ноември значи са решили проблема със слотовете, който изтъкваха като причина да не вземат американския газ. Не се ли усещат колко кънтят с глупостта си. Значи слотовете никога не са били проблем? Това което твърдяхме доста хора.


По отношение останали два търга – буди абсолютно недоумение защо изобщо временни юнаци се занимават с дългосрочни 10 годишни договори за доставка на природен газ. Разбирам, че Радев е много амбициран да остави своя отпечатък и да действа стратегически, но с тези темпове на нанасяне на щети е по-добре изобщо да не се произнася по темата.
Шестмесечният срок за край на процедурата по дългосрочния договор – до март месец 2023 година крие скрито послание или по-скоро разчет, че няма да може да бъде съставено правителство и така Радевите служебни правителства ще управляват до края на март 2023 година – тоест периода в който трябва да се избере доставчик на природен газ за следващите десет години – до 2034 година.
Уж служебен кабинет, а той човекът иска да захлеби с десет годишен договор. Стратегия щели да реализират?!

Да напомня, служебните нямат никакви права да ангажират държавата и държавните компании с дългосрочни договори. По никакъв начин.
И как точно си мислят, че Газпром ще се яви на търг? Или пък която и да е компания от големите играчи и доставчици на газ.
Примерно азерите?


Но така е когато желанията силно надвишават възможностите, и когато нямаш понятие от газов пазар. Да, беше време когато пазарът беше на купувачите. При тази криза, саботажите на Газпром и стратосферните цени, вече се диктува от продавачите – недостиг на предлагането

Илиян Василев,фейсбук

Непрофесионализмът на енергоминистър и запознаващата се с природния газ шеф на Булгаргаз Златева не престават да…

Posted by Ilian Vassilev on Tuesday, September 20, 2022

Подобни новини

Георги Марков: Провалът на Кирил Петков е голям провал на Американското посолство, кръга „Капитал“, НПО-тата на Сорос и президента, които ни го натрапиха

Novinite-dnes.bg

Огнян Минчев: Украйна ще извоюва своята победа и своята свобода. Тя ще получи помощта, от която се нуждае

Novinite-dnes.bg

Теодор Ушев: Путин успя с арогантността си да помогне на Зеленски в най-важната му победа

Novinite-dnes.bg

Даниел Божилов: Закриха спецпрокуратурата и спесъдилищата. Очаквам сега да видим осъдителни присъди за разни престъпни олигарси

Novinite-dnes.bg

Проф. Тагарев: Или си васал на Русия, или си нейн враг, друго положение няма

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар