Илиян Василев: Шантаж е заплахата на „Лукойл”, че ще затвори

Нашата държава не може да си позволи това, заяви бившият дипломат

Заплахата на „Лукойл”, че ще затвори е шантаж. Това коментира в предаването „На фокус” Илиян Василев, дългогодишен дипломат и бивш посланик в Русия.

Според Василев страната ни не може да си позволи такъв шантаж.

„Ако аз бях премиер и някой си позволи такъв тон, то на следващият ден рафинерията минава под правителствен държавен контрол, с който си осигурявам суровия петрол, налагам санкции от гледна точка на одит назад за годините”, коментира Василев. Особено голям проблем според него било, че петролът, вкарван с руски танкери в Бургас, не е обезпечен с международно признати застраховки.

„В момента работим на магия”, каза Василев.

От влизането на ембаргото, което ще стане утре, на колонките нищо няма да се промени.

„Снощи достигнаха съгласие за 60 долара таван на цените, ние в момента внасяме над 80 долара. Ако спазим тази обща съгласувана политика, трябва да паднат значително цените”, каза Илиян Василев. „Правителството не разбира сложността на проблема. Рано или късно ще трябва да поемем оперативен контрол над „Лукойл-Нефтохим” и вместо да ги спасяваме, за да се измъкнат от ситуацията, трябва да си защитим интереса на потребителите. В момента има законопроект в НС, той е много близък до германския и италианския”, обясни дипломатът.  

Прочетете също

Терзийски: Казахме ”НЕ” на параванния екип, зад който Борисов искаше да се скрие!

Един лекар трябва да знае, че както има избор на екип, така може да има …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *