Новините днес
Мнения

Илиян Василев: Скандално е, че Булгаргаз не е резервирал капацитети на Ревитуса, а вместо него го е направил МЕТ

Очевидно ”Газпром” се е подготвил предварително за да затрудни реакцията на българските газови дружества на спирането на природния газ.

Структурата МЕТ, която се намира под влянието на Путин и Орбан, е заела значителни капацитети на терминала на регазификация на втечнен природен газ – ВПГ в Гърция, на който разчитаме основно. Идеята е, да търсим и купуваме газ от друга газпромовска структура, когато самия Газпром ни спре природния газ. И пак руски газ.

Ситуцията се усложнява и от факта, че шефът на Булгаргаз е кадър на МЕТ. Самата МЕТ е направена от служители на Газпром /по списък одобрен от Милър/ с право да търгува и руски газ и финансарана отначало от Газпром, с протекцията на Орбан. В компанията работят унгарски специалисти, те покриват България. Така Българие се оказва в капан. Интересно че тези капацитети на терминала в Ревитуса са ангажирани от февруари до края на годината за всеки месец.
Защо Булгаргаз сама не е си осигурила капацитети е резонен въпрос, защо е спала, защо не е сключила сама договори за директен внос с американски или други фирми, остава отворен.

Не виждам смели и радикални действия в създадената обстановка. Нито от Булгаргаз /между другото обект на нова процедура от Дирекция Конкуренция в ЕК/, нито ръководството на министерството осъзнават проблемите. По същия начин – Булгартрансгаз Владимир Малинов е отдал на Газпром критично важни капацитети в българската транзитна система на Газпром, които затрудняват ползването им от конкуренти. Можете да строите, колкото си искате газопроводи и нова приемна инфраструктура на ВПГ, но докато не блокирате чрез санкции и то на европейско равнище, дъщерните стурктури и проксита на Газпром уравнението няма да сработи.

Никога не е проблем да купим алтерантивен газ, проблемът е че Газпром няма да си даде доброволно пазарите. В същото време американските износители на ВПГ предлагата дългосрочно и изгодни договори, но Булгаргаз не се интересува. Скандално е, че Булгаргаз не е резервирал капацитети на Ревитуса, а вместо него го е направил МЕТ.
Тези още не са разбрали че сме във война.

Илиян Василев, Фейсбук

Очевидно Газпром се е подготвил предварително за да затрудни реакцията на българските газови дружества на спирането на…

Публикувахте от Ilian Vassilev в Петък, 29 април 2022 г.

Подобни новини

Проблемът на Путин е че времето работи срещу него и ако си мисли, че териториалните печалби са опция много се лъже

Novinite-dnes.bg

Евгени Кънев: Войната разбули още един мит за гениалния стратег Путин

Novinite-dnes.bg

На руснаците един разрушен и покварен от властите Киев не им е нужен, на тях са им достатъчни регионите с компактно руско население

Novinite-dnes.bg

Юлиян Войнов: След като руснаците почувстват пълната икономическа болка, те ще трябва да си отговорят за какво плащат и дали цената си заслужава

Novinite-dnes.bg

Анна Заркова: Уважаеми нови министри и стари магистрати, научихте ли вече на кого са дадени нашите 36 милиона, заделени за магистрали, дето ги откраднаха в чували?

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар