Илиян Василев: Виждате ли разликата? Захари Стоянов е премахнат – бил е трети, при много президенти. Не и при Румен Радев

Виждате ли разликата? Захари Стоянов е премахнат – бил е трети, при много президенти. Не и при Румен Радев. Защото Захари Стоянов, заедно със Стамболов, са останали в историята като спасители на България срещу превратаджиите, тоест символ са на борбата срещу „руския цар“ и производното вероподаничество.
И този президент се бие в гърдите че бил настовец, че завършил на Запад и прочие.


Да оставим настрана, че подобен ход издава лични предпочитания и недопустим за държавен глава крен в посока русофилия, но тези портрети на стената са своеобразен „надзор“ от Историята на мислите му и делата му. Очевидно се смущава от Захари, значи мислите му и делата му, не само тези сторени, но и тези занапред, не са показ. Как да посрещне Митрофанова със Захари Стоянов на стената.


Иван Вазов със сигурност е по приемлив за него, но и той със сигурност може да стане неудобен ако надникне в творчеството му от 1918 година, когато в стих излиза гнева си срещу нахлуването на руските войски.
И тъй като вече зная аргументите ми – че Иван Вазов стои по-високо от Захари Стоянов -. да му напомня – на стената не стоят най-известните ни имена в българската литература, а дейците, които са ни вдъхновявали към революция, освобождение и независимост – строителите и вдъхновителите на съвременна България. В тази листа името на Захари Стоянов – свети ярко.


При Румен Радев е класическия случай за това, че колкото по-високо и дълго стои политик, толкова повече неприятни черти от личността стават видни.
О, неразумний и юроде, поради що се срамиш портрет на Захари Стоянов да те гледа в делата ти“?


Ако трябваше такива като Радев, тук слагам и цялото му служебно правителство и БСП и „храбреца“ от Банкя – България никога нямаше да бъде Съединена. В известен смисъл тя още не е, защото Те още чакат инструкции от Москва.-
Благодаря на Желяз Желязчев за снимките.

Илиян Василев,фейсбук

Виждате ли разликата? Захари Стоянов е премахнат – бил е трети, при много президенти. Не и при Румен Радев. Защото…

Posted by Ilian Vassilev on Thursday, December 8, 2022

Прочетете също

Интервю с Любомир Кольовски: Трябват ни държавници, а не просто политици. Новините днес медия

Любо Кольовски: Кръглата маса, свикана като седянка и организирана от ПП и ДБ, трасира ролята на акад

Кръглата маса, свикана като седянка и организирана от ПП и ДБ, трасира ролята на акад. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *