Новините днес
Мнения Свят

Историкът Лизбет Любенова: Русия има маниер да изтребва собствения си народ

”Не случайно управляващите днес в Русия започват да отричат Ленин, което е парадокс. Украинска държава е имало от 1918 до 1921 година. Затова не случайно атакуваха Ленин, защото и той, подобно на Уилсън, декларира, че народите трябва да се самоопределят, за да няма повече войни. … Държавата Украйна съществува много кратко, защото след смъртта на Ленин тази директива за самоопределение на народите естествено пада и идва епохата на Сталин”

Това каза в ефира на БНР проф. Лизбет Любенова, историк, директор на Архива на БАН.

„Нека се обединим срещу всеки, който посяга на човешки живот, защото това е най-ценното. … Любопитно е „умовете“ каква нова доктрина ще измислят, за да оправдаят агресията на своите управляващи“, коментира тя.


Тя изказа разочарование от разделението в обществото в България, което показва, че „не сме народ“:


„За пореден път показахме, че можем да се избием за кауза, за която никой не ни пита. Ескалацията между русофили и русофоби се взриви моментално. Мечтая да видя един автентичен русофил, който не кара западна кола и децата му не учат в Европа или САЩ“.


Според нея ситуацията в света днес не е изненада за никого, защото народите повтарят едни и същи грешки.

„Когато убиваш мирно население, това е паметта, която не угасва. Наистина ли има очакване, че тези два народа ще станат отново единна държава, че украинците ще бъдат един ден отново в руската държавна структура и ще се обичат и ще бъдат братски славянски народи. Идеологически тази война разруши много неща, защото няма как да обясниш на обикновения руснак идеята за православието и за славянското братство, когато виждат какво се случва в Украйна“, обясни тя.


Проф. Любенова подчерта, че Русия има маниер да изтребва собствения си народ.


„Когато руският представител в ООН напусна демонстративно заседанието, той заплаши, че щял да върне смъртното наказание. Добре, но ти ще трепеш собственото си население. Наистина ли мисли, че някой в Европа ще се трогне от това, че Русия ще въведе отново смъртното наказание. … Нека не забравяме Сталин колко свои опозиционери изтрепа“.


Обявената от Путин „денацификация“ като мотив за войната в Украйна е странен, смята историкът.


„Евреин – нацист на мен ми звучи цинично. Да обвиниш Зеленски, че провежда такава политика и че в Украйна има фашисти… За да има фашизъм, трябва да има идеология, трябва да има структури, да има партия, да има друг социален тип движение – такова нещо няма. Това са измислени неща с цел да се оправдае една агресия“.

По думите ѝ проблемът на човечеството не е в това, че не може да нахрани бедните, а че не може да натъпка джобовете на богатите.

„В момента точно това става. Социалните слоеве се разместват, средната класа се унищожава, богатите стават още по-богати и преразпределят сферите на влияние, най-вече природните ресурси – т.нар. въглеводороди. За това е голямата битка“.

„Не случайно управляващите днес в Русия започват да отричат Ленин, което е парадокс. Украинска държава е имало от 1918 до 1921 година. Затова не случайно атакуваха Ленин, защото и той, подобно на Уилсън, декларира, че народите трябва да се самоопределят, за да няма повече войни. … Държавата Украйна съществува много кратко, защото след смъртта на Ленин тази директива за самоопределение на народите естествено пада и идва епохата на Сталин“, коментира проф. Любенова

Подобни новини

Лукашенко: Конфликт може да избухне само ако Беларус или Русия бъдат директно нападнати

Novinite-dnes.bg

Втори опит: Тази вечер Русия и Украйна отново сядат на масата за преговори

Novinite-dnes.bg

Руснаците обстрелват Харков, десетки загинали и много ранени /видео/

Novinite-dnes.bg

Димитър Байрактаров: Светът е завладян от империята на лъжата! Истината е все по-трудно откриваема в лавината от лъжи, която безпощадно е затрупала човечеството

Novinite-dnes.bg

Илиян Василев: Проблемът на тази коалиция, че лепилото и – работата по отстраняване на язвите от Борисовото управление, се изпарява

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар