Новините днес
Политика

Ивайло Мирчев: Газ идва, България не е на колене пред Путин и не се моли да пусне газа

Газ идва, България не е на колене пред Путин и не се моли да пусне газа. Това заяви категорично народният представител от „Демократична България“ Ивайло Мирчев.

„България от много години получава газ от Русия и плаща в долари. През април си плаща в долари и на база на писмото, което получава задава много въпроси, които са неясни. Комуникацията е ясна. България предплаща в долари и Руската страна не си изпълнява задължението“, обясни той относно спрените доставки на руски газ.

„На 27 април спря газът – приказките тогава бяха палете свещите, сега ще намалим температурата на водата, ще се разреждат автобусите… Пети ден обаче, газът продължава да тече в тръбите и най-вече – няма промяна в цената. Управляващите се подготвяхме за всичко това доста отдавна“, категоричен е Мирчев, който очерта два варианта – един добър и два лоши.

„Добрият е цената на газа да бъде с около 10-20% по-ниска. Лошите са да бъде с 20% по-скъп при увеличаване на спот цената на пазарите и вторият лош сценарий е да бъде спрян газът за цяла Европа. Тогава вече цените полудяват на борсата и това вече не зависи от българското правителство“, поясни Иво Мирчев.

Що се отнася до предстоящото гласуване на военна помощ за Украйна в Народното събрание, той коментира: „Ние от „Демократична България“ от два месеца драпаме да обединим всички за това оръжие. Решението очевидно ще бъде гласувано. Предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна – и това е съвсем ясно. Никой никъде не е казвал, че става дума за безплатна помощ. Абсолютно нормално е да предоставим на Украйна нужното въоръжение. Цивилизационен избор е ние да помогнем. От това, което имаме като информация, Украйна е готова да си плати за това оръжие“.

„След като минат гласуванията, решението отива в МС и там вече си има диалог между партиите. Моето лично мнение е, че няма да има разпад на коалицията и няма да има предсрочни избори“, смята Мирчев.

Подобни новини

Рашидов осъди Минеков за обида и клевета

Novinite-dnes.bg

БОЕЦ даде Пеевски на МВР за пране на пари и корупция

Novinite-dnes.bg

Кулеба към политиците ни: Как може да се смятате за братя с убийци

Novinite-dnes.bg

Ген. Атанасов: България може да даде оръжие на Украйна, без правителството да бъде свалено

Novinite-dnes.bg

Бойко Ноев: Путин не иска Украйна да съществува като държава

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар