Новините днес
Новини

Иво Христов в Страсбург: Бойко Борисов изпита пороците на системата, която сам създаде

Осемнайсет дни преди парламентарните избори в България Европейският парламент услужливо организира дебат по казус, който отдавна бе затворен от българския съд. Правата на арестувания лидер на политическа партия ГЕРБ бяха признати и защитени. Не така обаче стои въпросът с правата на милионите български граждани, ощетени от корупцията и беззаконието. На хилядите, които се надяват, но не получават качествено правосъдие.

Това заяви в изказването си пред Европейския парламент Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D). В рамките на пленарното заседание в Страсбург евродепутатите обсъдиха ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Години наред Европейската комисия се отчиташе на всеки шест месеца със стереотипен и аморфен доклад относно проблемите в правосъдието и обществения ред. Мониторингът бе превърнат в инструмент за политическо влияние върху вътрешната политика. Проблемите се задълбочаваха. Злоупотребите се множаха“, каза още Иво Христов.  

По думите му, партийната употреба на силовите ведомства у нас е стара, антидемократична практика.

„Трябваше Борисов да изпита пороците на системата, която сам създаде, за да дочакаме най-сетне Европа да обърне внимание на произвола в българските институции. А той не е от вчера“.

Иво Христов каза още: „Крайно време е Брюксел да погледне принципно на българските проблеми. Да излезе от порочната схема, която покровителства някогашните управляващи като свои хора, хората на Брюксел в София. Да чуе гласа на българите, които поискаха да затворят тази страница от нашата история“.

„Г-н Вебер, трябва да Ви разочаровам. Въпреки това предизборно шоу, връщане назад няма да има“, обърна се Христов към лидера на ЕНП Манфред Вебер, който неколкократно заяви подкрепата си за Бойко Борисов,пишат от фрогнюз.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu

Подобни новини

Иван Нейков: През лятото ще направим бурканите и ще напълним килерите. Ще осигурим такова отопление, колкото можем и ще дадем каквото можем за здраве

Novinite-dnes.bg

Директорите на училища искат извънредна ваканция от 28 януари до 2 февруари

Novinite-dnes.bg

Руският министър на отбраната Шойгу е получил инфаркт след обвинение от Путин

Novinite-dnes.bg

Шестият отцепник от ИТН: Не съм купен, а за Минчев не гласувах по съвест

Novinite-dnes.bg

Президентът Радев: Партиите ги е страх да поемат управлението през зимата

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар