Новините днес
Свят

Каспаров: Докато Путин е в Кремъл, мир няма да има. Вече сме в трета световна война и Путин може да бъде спрян само с военни средства

Вече сме в трета световна война и Путин може да бъде спрян само с военни средства. Докато Путин е в Кремъл, мир няма да има. Това каза в предаването ”Пропаганда лайв” на италианския тв канал ”Ла сетте” бившият шампион по шах Гари Каспаров, който от години живее в Ню Йорк.

„Има едно просто правило –диктаторите не се спират, освен ако не бъдат спрени. Путин няма да спре своята експанзия. Ако успее да вземе Украйна, той ще продължи напред“, категоричен е той. Затова, според него, е от жизнена необходимост за световния ред руският президент да бъде победен в Украйна.

Според Каспаров са налице всички елементи това да се направи, но липсва политическа воля да се признае, че вече сме в трета световна война. „Не сме я избрали ние, но не можем да избягаме от отговорността си“, каза той.

Каспаров обвинява бизнесмени и политици, които се възхищавали на Путин, въпреки че шампионът и хора като него от 20 г. предупреждавали за опасностите.

„Войната в Чечения, престъпленията против представителите на опозицията, агресията в Украйна. Путин не се е крил в тъмното. Направи всичко на светло. Беше изгодно обаче това да не се взема предвид заради бизнеса“, смята той.

На въпрос дали има опозиция в Русия, Каспаров пита: „А срещу Мусолини и Хитлер имаше ли опозиция?“

Според него обяснението за липсата й е във факта, че ако протестираш в Русия, си навличаш 3 години затвор. „Не е като да протестираш в Рим или Флоренция. В Русия полицията те бие и те хвърля в затвора“, категоричен бе той.

Каспаров смята, че ако сегашните санкции са били приети преди 3-4 месеца, е можело да се избегне ескалирането на ситуацията.

„Трябва да спечелим войната, не можем да искаме равенство като в шахмата. На военното поле в Украйна се решава бъдещето на цивилизацията ни“, смята шахматистът.

Според него ако Русия победи, Китай ще си вземе Тайван. „В шахмата побеждава онзи, който прави предпоследната грешка“, добави Каспаров.

Подобни новини

Фон дер Лайен: Глобалното сътрудничество е антидотът на руския шантаж

Novinite-dnes.bg

Ген Гяуров: Путин сам влезе в капана, който си изгради, няма път за отстъпление

Novinite-dnes.bg

Убиха зам.-командира на 8-ма армия на Кремъл

Novinite-dnes.bg

Екскомандващият полските войски Скшипчак обвини британския премиер Джонсън в разкриването на военна тайна на НАТО

Novinite-dnes.bg

Сергей Гайдай: Путин мрази Украйна. Никога няма да седне на масата за преговори, ще бъде срамно за него

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар