Новините днес
Политика

Кирил Петков: Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее

На руската инвазия в Украйна и безпрецедентният натиск, който Русия ни оказва в момента чрез спирането на газовите доставки, ние страните в свободна и демократична Европа можем да се противопоставим единствено заедно. Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее. Ще се противопоставим.Днешното събитие е доказателство за това

Това заяви премиерът Кирил Петков, който присъства на старта на строежа на терминала за втечнен природен газ в Александруполис.

„Обединени от обща визия и подкрепени от европейските институции, България и Гърция полагат началото на строежа на плаващия терминал за втечнен газ – проект, който ще промени енергийната карта на целия регион”, каза Петков. 

„Скъпи приятели, за мен е истинско удоволствие да бъда с всички вас на откриването на този терминал. Войната на Русия в Украйна създаде ситуация на неотложност, но и на единство в ЕС. Трябва да изградим нашия европейски суверенитет, трябва да изградим нова енергийна независимост. За всички е ясно, че ние заедно можем да постигнем промяната”, заяви Шарл Мишел.

„Много малко хора повярваха на този проект навремето. Аз също бях скептичен. Но сега съм много благодарен, че ще можем да осигурим голямо количество природен газ. Това, което трябва да се случи, е да се засили инфраструктурата”, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

„Това е историческо събитие за целия регион в областта на енергетиката. Това е проект за енергийна независимост и стабилно и постоянно снабдяване с втечнен газ, в едно изключително кризисно време”, заяви македонският премиер Димитър Ковачевски.

Северна Македония резервира част от капацитета на бъдещия терминал. 

Подобни новини

Росен Желязков: „Сблъсъкът „Бойко срещу Бойко“ е титаничен“

Novinite-dnes.bg

Арман Бабикян: Когато се биеш с мафията, трябва да си готов за война, а не на размени от изрезки от вестници

Novinite-dnes.bg

Христо Петров-Ицо Хазарта с атака срещу Пеевски и Карадайъ

Novinite-dnes.bg

Нинова към Борисов: Лъжеш! България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия

Novinite-dnes.bg

Николай Василев: Ако войната продължи, Русия ще преживее това, което България преживя през 1997 г.

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар