Новините днес
Политика

Кирил Петков: Нестабилност в България не помага на Украйна

Това, което за мен е важно да се каже – една нестабилност в България по никакъв начин не помага на Украйна. Аз ясно казах по-рано, че като Кирил Петков бих се радвал да дадем военна помощ, но като премиер моята първа задача е да направим тази коалиция да излезе с една обща позиция, защото тази стабилност е важна и за Украйна. Това каза премиерът Кирил Петков в интервю за Би Ти Ви.

„В момента имаме 90 000 бежанци от Украйна. Какво ще се случи с тях, ако има нестабилност в България, има неяснота кой управлява? И за тези хора няма да е добре, така че мисля, че малко повече мъдрост, малко повече държавничество и по-малко политически лозунги в този момент е подходът, който всички ние трябва да следваме“, допълни той.

Министър-председателят коментира и отношенията на България със Северна Македония. „Има много хора, които се опитват да разклатят добрите отношения между България и Северна Македония. Нашето правителство няма да се поддаде на този тип лесни провокации, които се опитват да се случват от двете страни. Ние имаме една обща цел – Северна Македония да бъде една европейска страна, един добър съсед. Заедно да може да създаваме икономически растеж и всички тези националистически призиви и провокации просто трябва да ги игнорираме, за да продължаваме напред“, подчерта Кирил Петков.

„Гаранцията за правата на българите в Република Северна Македония могат да се осигурят и през европейския процес. Реално, ако ги сложим в Европейския договор на Република Северна Македония, вече няма само България да отстояват тези права, а договорът с Европейския съюз ще прави тази гаранция за тези права. Така че вдигането на ветото, както всички говорят – дали да се вдигне, дали не се вдигне, е грешният начин на мислене. Тук трябва да кажем – РСМ ще бъде в Европейския съюз най-рано след 10 години. Има много глави по пътя на ѝ за Европа.

Ние просто трябва да поставим нашите условия – например за Конституцията преди първа глава. По този начин, вдигайки ветото, ние даваме път на Северна Македония да тръгне. Но в тези отделни глави ние може да сложим всички условия, които са нужни за нас и така няма да решим проблема, който в момента съществува за една-две седмици, а ще имаме 10 години да работим заедно, за да може РСМ наистина да е европейска страна и всички права на българите там да бъдат напълно защитени. Така че подходът трябва да е по-умен“, смята премиерът.

Подобни новини

Корнелия Нинова: Без оръжие за Украйна, би било включване във войната. Без санкции за Русия

Novinite-dnes.bg

Без да казва нищо Кьовеши каза всичко за доверието си спрямо Гешев. Липсва

Novinite-dnes.bg

Иван Костов: Можем като държава да наложим санкции на Русия. Трябва да има пълна проверка на лоялността на службите, да се погрижим за сигурността си

Novinite-dnes.bg

Първан Симеонов: Единствените, които растат в момента, са ”Възраждане”. ГЕРБ тука се надяваше да подпомогне ”Възраждане” и то да им върши черната опозиционна работа

Novinite-dnes.bg

Хаос в парламента: Депутатите от ГЕРБ-СДС наобиколиха Георги Свиленски

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар