Новините днес
Политика

Кирил Петков: Ще поискам оставката на министър Янев

Ще поискам оставката на министър Янев. Коалицията е единна по този въпрос. Това съобщи по време на брифинг в Министерски съвет министър-председателят Кирил Петков.

„Аз работих успешно с министър Янев по време на първия служебен кабинет. И в момента подкрепям политиката за инвестиция в българската армия и откриване на всички дефицити там. Но защо днешната оставка ще бъде поискана и предложена за гласуване в утрешния ден в извънредно заседание на Народното събрание?“, попита той и обясни:

„Първо – никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук. Второ – никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане и функция на стабилността на правителството. Това правителство няма за гони стабилност, ще гони правилни действия и принципни позиции. Трето – мой военен министър не може да използва думичката „операция“, вместо думичката „война“. „Операция“ не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи и от едната, и от другата страна вече са убити. Войници, които са на по-малка възраст от моята голяма дъщеря. Когато и тази нощ се обстрелваше българско малцинство в Украйна, когато и тази нощ българи в Киев се криеха по мазетата…“

„Българският интерес не е да сведем глава. Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, което е толкова очевадно, не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим“, категоричен бе Петков.

„ЕС никога не е бил по-единен, подчерта той. Тази война трябва да спре, не може мирните хора да бъдат под риск от обстрел. Ние като ЕС, ние като България, трябва да направим всичко възможно това да приключи“, допълни премиерът.

Новото предложение за военен министър ще бъде обявено по-късно днес след заседанието на Министерски съвет и след съгласуване с коалиционните партньори.

Очевидно премиерът прави рязък завой, защото в петък мнението му бе, че оставката на министъра на отбраната Стефан Янев не е на дневен ред.

„Да, има недоволство, което виждам, но в момента, в днешния ден, това не е тема в този момент“, каза министър-председателят в кулоарите на парламента.

Според „Има такъв народ“ е несериозно да се иска оставката на Стефан Янев. Поне такава беше позицията им до вчера.

В неделя Стефан Янев заяви във Фейсбук, че няма да подаде сам оставка и уточни: „Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред“.

От думите на министър-председателя стана ясно още, че на днешното правителствено заседание ще бъде обсъдено още как успешно да бъдат извозени 140 българи от Киев. По думите на премиера има прозорец, който трябва да бъде използван. Друга тема на днешното заседание е ядрената заплаха, която Путин отправи вчера. Според Петков това може да е опит за сплашване, но не бива да бъде игнориран.

Подобни новини

Андрей Райчев: Президентът Румен Радев изглеждаше свален. Той обяви война и победи. БСП е в предсмъртно състояние

Novinite-dnes.bg

Тихомир Василев: „Евтината“ газ на Кирил петков е равна на 330% скок на парното!

Novinite-dnes.bg

Антикризисните мерки нямат представен ефект,каза Каримански

Novinite-dnes.bg

ГЕРБ питат Петков дали и колко компенсации за скъпия ток са изплатени

Novinite-dnes.bg

Борбата за границата е борба за държавността,заяви Кирил Петков

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар