Новините днес
Икономика

Константин Стаменов: Не можем да приемем нова цена на газа, а ако не получим компенсации, излизаме на протести

Не можем да приемем нова цена на газа, а ако не получим компенсации, излизаме на протести. Това важи и за електроенергията. Много ограничена е възможността да се работи с пропан бутан, вместо на газ, но логистично е невъзможно да се докарат необходимите ни количества. Във вторник следобед работодателските организации решават кога ще има протести.

Това заяви председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов по Нова Нюз.

По думите му за бизнеса е важно да има дългосрочна предвидимост на пазара на газа и на тока. „Цената на газа е 5 пъти по-висока, отколкото през 2020 г.

Имаме поръчки, подписани преди месеци, как в последният момент да казваме на клиенти да платят повече? Не е сериозно. Сигурността на доставките и цената са двата най-важни компонента за нас“, обясни той. И допълни, че по-добри цени се постигат с дългосрочни договори и по-голям закупен обем газ.


„Трябваше да има изработен механизъм и алтернативи. Много предприятия ще затворят, защото няма да могат да прехвърлят поскъпването на газа в тяхната крайна цена. Дори тези, които успеят, няма да са конкурентни и ще свият производствата си, а с това ще се свие и икономиката. Ще искаме таван на цената на газа и тока, както и компенсации, ако на спот пазара цената е по-ниска“, уточни Стаменов.

Според него добивът на шистов газ крие рискове, но те може да се управляват. „Енергийните ресурси заемат 30-40% от себестойността на енергоинтензивната индустрия, в торовите заводи 70%“, посочи той.

Подобни новини

Природният газ в Европа поевтиня

Novinite-dnes.bg

Цените на горивата у нас са отлични в сравнение с тези в ЕС, категоричен е шефът на БПГА

Novinite-dnes.bg

Асен Василев: България вече не може да разчита на ”Газпром”, защото те са се показали като абсолютно нелоялен партньор

Novinite-dnes.bg

Симеон Дянков за газа: Видяхте, че България беше една от двете страни, на които им врътнаха кранчето. Не трябваше да се колебаем, а веднага да потърсим други начини за доставка на газ

Novinite-dnes.bg

Съединените щати разработват мерки за подкрепа на България след прекратяването на доставките на газ от Русия

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар