Новините днес
Политика

Корнелия Нинова: Без оръжие за Украйна, би било включване във войната. Без санкции за Русия

За нас от БСП случващото се в Украйна е война и настояваме за спиране на военните действия и преминаване към мирни преговори. Ние сме против санкциите срещу Русия, защото те не са ефективни. От тези санкции ще пострадат икономиката, енергетиката и българският народ. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията.

Като основни приоритети в тази ситуация Нинова открои оказването на помощ на бежанците от Украйна и гарантирането на сигурност за българските граждани.

Направили сме преглед на резервите, имаме зърно за две години напред, складовете са пълни, правителството си върши работи, увери вицепремиерът пред bTV.

Нинова още веднъж подчерта, че нито едно оръжие не е било изнесено от България за Украйна и изказа мнение, че така трябва да остане.

Смятам, че не трябва да изнасяме българско оръжие за Украйна, защото това би било директно включване на България във войната. Тя уточни обаче, че ако българското правителство все пак реши да предостави оръжие за Украйна, тогава министрите от квотата на БСП в кабинета ще гласуват против или въздържали се.

Преди две-три седмици Стефан Янев внесе предложение в МС да бъдат допускани войски от други натовски държави. Тогава четиримата министри от БСП гласувахме въздържали се. До този момент българският парламент е взел едно решение за хуманитарна помощ и смятам, че така трябва да остане, заяви отново Корнелия Нинова.


,,Да, имаме различия, но нашите партньори ги уважават. В този момент падането на правителството би било безкрайно безотговорно за България“, допълни още тя.


В заключение посочи, че снощи премиерът Петков ѝ се обадил, за да я информира, че ще поиска оставката на Стефан Янев.

Подобни новини

Извеждането на Бойко Борисов от дома му в Банкя

Novinite-dnes.bg

Гамизов: Руснаците все още са твърде силни в българската енергетика и от там контролират процесите в българското общество

Novinite-dnes.bg

Любомир Дацов: Овладяването на инфлацията е като овладяването на горски пожар – правиш сечи около огъня и оставяш всичко по средата да гори

Novinite-dnes.bg

Кирил Петков: Главния прокурор следи повече нас, отколкото каквото и да е друго престъпление

Novinite-dnes.bg

Ген. Атанас Атанасов: Недоволни сме от начина, по който работи коалицията, много скърца. Искаме правителството да си развърже ръцете и да подкрепи Украйна

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар