Новините днес
Свят

Кремъл: Все още има време така наречените ”неприятелски” държави да преминат към плащане за руския природен газ в рубли

Все още има време така наречените ”неприятелски” държави да преминат към плащане за руския природен газ в рубли. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщава Ройтерс.

Той също така отказа да разкрие информация колко държави вече са се съгласили да предприемат този ход. Според него е „малко вероятно“ Русия да публикува списък на страните, съгласни да плащат за руския газ в рубли.

Песков отбеляза, че плащанията за доставките, извършени след влизането в сила на указа на Путин, се очакват през месец май.

В края на март руският президент Владимир Путин подписа указ, с който изисква чуждестранните купувачи от „неприятелски“ държави да плащат за руския газ в рубли или в противен случай доставките им ще бъдат прекратени – ход,  който беше отхвърлен от ЕС и който според Германия представлява „изнудване“.

Относно преговорите с Украйна, Песков каза, че „контактите продължават на експертно ниво в рамките на преговорния процес“. Той обаче обвини Киев, че „не проявява последователност“ и че променя позицията си в преговорите. „Има много какво да се желае относно динамиката в напредъка на преговорния процес“, коментира той.

Подобни новини

Доживотен затвор за руския войник Шишимарин

Novinite-dnes.bg

Байдън предложи предаване на Украйна на конфискуваните руски активи

Novinite-dnes.bg

НАТО изпратиха кораби и изтребители за да подсилят отбраната на Източна Европа

Novinite-dnes.bg

/ВИДЕО/ В бункер на ”Азовстал” жени и деца не са виждали светлина от седмици

Novinite-dnes.bg

Нова заплаха към света от Путин

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар