Новините днес
Свят

Лавров: Повечето от ключовите партньори на Русия се съгласиха да плащат за газa в рубли

Основните партньори, които купуват газ от Русия, преминаха към плащане на суровината в рубли. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал „Ал Арабия“, цитиран от ТАСС.

„Повечето от ключовите партньори на Русия, които купуват газ, вече са преминали към този начин на плащане (в рубли)“, каза руският външен министър.

Според него схемата на плащане, предложена от Москва, не променя нищо за купувачите.

„Ако се откажат от схемите в рубли, се оказва, че не искат да получаваме пари за нашите стоки. Това е техен избор“, каза шефът на руското външно министерство. „Ако Полша и България поставят своите идеологически амбиции над интересите на своите народи, над интересите на своя бюджет, това е техен избор“.

Според Лавров се правят опити за включване на Молдова в НАТО, което няма да е от полза за нейната сигурност.

„Те (молдовците) трябва да се тревожат за бъдещето си, защото се опитват да ги вкарат в НАТО. Не мисля, че това ще е от полза за сигурността на Молдова“, каза министърът. „Обявени са целите на специалната военна операция на Русия в Украйна. Те са да се защити цивилното население в Източна Украйна и да се гарантира, че от територията на Украйна не се отправят заплахи за това население, както и за Русия. всичко“.

Лавров каза в друго интервю, този път за официалната китайска информационна агенция Синхуа, че повече от 1 милион души от Украйна са били евакуирани от Русия от 24 февруари, предаде Ройтерс.

Тези 1,02 милиона души включват 120 000 чужденци и хора, евакуирани от подкрепяните от Русия отцепили се региони на Украйна, така наречените Донецка и Луганска народни републики, които Москва призна за независими точно преди инвазията.

Според ООН повече от 5,4 милиона души са избягали от Украйна след инвазията. Лавров каза в интервю за Синхуа, публикувано на сайта на руското външно министерство, че 2,8 милиона души в Украйна са поискали да бъдат евакуирани в Русия.

Киев заяви, че Москва е депортирала насилствено хиляди хора на руска територия.

Лавров каза, че ако САЩ и НАТО са „наистина“ заинтересовани от разрешаването на украинската криза, те трябва да спрат да изпращат оръжия в Киев.

„Като публично изразяват подкрепа за режима в Киев, страните от НАТО правят всичко възможно, за да предотвратят края на операцията чрез политически споразумения“, каза руският министър.

Премахването на санкциите срещу Русия е част от мирните преговори между Москва и Украйна, които са „сложни“, но продължават ежедневно, каза Лавров.

„В момента руската и украинската делегации ежедневно обсъждат проекта за евентуално споразумение чрез видеоконференция“, каза той.

Вчера Киев предупреди, че преговорите за прекратяване на руската инвазия, която навлезе в третия си месец, са застрашени от провал.

Дневният ред на преговорите включва, наред с другото, въпросите за денацификация, признаване на новите геополитически реалности, отмяна на санкциите, статута на руския език, „каза Лавров, без да уточнява.“ Ние сме за продължаване на преговорите, въпреки че са сложни. „

Подобни новини

ЕС призовава Китай да откаже да подкрепи Москва

Novinite-dnes.bg

172 души загинаха от трпическата буря Меги

Novinite-dnes.bg

Великобритания осъди убийствата на цивилни в Украйна, но се въздържа да обвини Русия в геноцид

Novinite-dnes.bg

Украйнският външен министър е пристигнал преди минути в България

Novinite-dnes.bg

Сергей Шойгу: Руските войски превзеха Мариупол

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар