Новините днес
Свят

Лукашенко: Най-вероятно Путин не иска глобална конфронтация с НАТО. Използвайте всичко, за да не допуснете това да се случи. В противен случай армията ще реагира, дори и Путин да не иска

Категорично не приемаме никоя война. Направихме и продължаваме да правим всичко, за да няма война. Мирните преговори между Украйна и Русия са започнали благодарение на него.

Това заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко в интервю за Асошиейтед прес.

По думите му Украйна „провокира Русия“. 

„Но защо Украйна, на чиято територия на практика се води война, военни действия, умират хора – защо Украйна не проявява интерес към тези преговори“, попита Лукашенко.

Русия разположи свои сили на беларуска територия под претекст, че провежда военни учения, и след това ги изпрати в Украйна в началото на инвазията на 24 февруари, отбелязва АП.

Беларуският президент призна в днешното си интервю, че не е очаквал руската операция „да се проточи по този начин“.

Лукашенко публично подкрепи операцията, като заяви в началото на март на среща с руския президент Владимир Путин, че Украйна е планирала да атакува Беларус и офанзивата на Москва е предотвратила това.

Той каза, че е занесъл на Путин карта на зоните, които се е предполагало, че ще бъдат атакувани първоначално. Беларуският президент обаче не предостави никакви доказателства, че Украйна е подготвяла такова нападение, отбелязва АП.

Лукашенко коментира и позицията на Путин за евентуален пряк конфликт с НАТО.

„Най-вероятно той не иска глобална конфронтация с НАТО. Използвайте това. Използвайте всичко, за да не допуснете това да се случи. В противен случай армията ще реагира, дори и Путин да не иска“, каза Лукашенко.

Лукашенко каза, че употребата им би била „неприемлива“, но че не знае дали Русия има подобни планове.

По-рано тази седмица беларуската армия изненадващо обяви, че започва военни учения, които породиха загриженост в Украйна. Лукашенко увери днес пред АП, че маневрите не застрашават никого.

„Не заплашваме никого и няма да го правим и в бъдеще“, каза беларуският президент. „Още повече че ние не можем да заплашваме – знаем, кой е срещу нас. Да се разпали някакъв конфликт, някаква война тук, на запад, е в пълно противоречие с интересите на беларуската държава. Така че Западът може да спи спокойно“, заяви Лукашенко.

Подобни новини

Русия изпраща най-новия си танк на фронта в Украйна с надеждата да обърне развоя на войната

Луиза Яканаджиян

Ердоган: НАТО трябва да разбере опасенията на Турция

Моника Бояджиева

Британският премиер ще отиде в Северна Ирландия, за да се опита да сложи край на политическата безизходица

Novinite-dnes.bg

Виталий Кличко: Врагът нападна Киев! Да се борим заедно за сърцето на Украйна

Novinite-dnes.bg

Втори опит: Тази вечер Русия и Украйна отново сядат на масата за преговори

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар