Новините днес
Свят

Лула да Силва: Зеленски е толкова отговорен за конфликта в Украйна, колкото и неговият руски колега Владимир Путин

Бившият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва заяви, че украинският президент Володимир Зеленски е толкова отговорен за конфликта в Украйна, колкото и неговият руски колега Владимир Путин, предаде Франс прес.

В интервю за американското сп. „Тайм“, публикувано днес, Лула Да Силва казва: „Виждам, че украинският президент е аплодиран от всички парламенти по света, в които депутатите му стават на крак. Но този тип е също толкова отговорен, колкото Путин. В една война никога няма само един виновен“.

„Той искаше войната. Ако не я искаше, той щеше да преговаря малко повече“, допълва Лула да Силва по адрес на Зеленски.

Бившият президент на Бразилия освен това преценява поведението на Зеленски като странно. „Човек ще рече, че той е част от един спектакъл. Той е по телевизията сутрин, обед и вечер, в  английския, френския, германския парламент, като че ли води кампания. Той трябва да е по-загрижен относно масата за преговори“, казва Лула да Силва.

„Ако хората стимулират Зеленски, той самият си мисли, че е най-добрият. В действителност човек трябва да му каже сериозно: „Моето момче, ти си добър хуморист, но няма да водим война, за да можеш ти да си правиш шоу“.

„И трябва също човек да каже на Путин: „Ти си пълен с оръжия, но няма нужда да ги използваш срещу Украйна. Хайде да дискутираме“, допълва Лула да Силва.

Той освен това разкритикува и президента на САЩ Джо Байдън, който, според него, не е взел правилното решение относно конфликта в Украйна. „САЩ имат много голяма тежест и биха могли да избегнат този конфликт. Байдън можеше да участва повече, той можеше да вземе самолета за Москва, да говори с Путин. Този род поведение се очаква от един лидер“, казва Лула да Силва.

Бившият бразилски президент критикува и ООН. „Спешно трябва да се създаде едно ново световно управление. ООН не представлява нищо повече. Лидерите не я взимат на сериозно. Путин нахлува в Украйна по едностранен начин, без да се консултира с ООН“, допълва Лула да Силва.

Още от началото на руската инвазия в Украйна бразилската левица имаше двойнствена позиция. От една страна тя осъди руската инвазия, но от друга обяви НАТО за отговорен за нея.

Лула да Силва, който беше начело на Бразилия от 2003 г. до 2010 г. е сочен при допитванията до обществено мнение за фаворит за президентските избори, които ще се произведат по-късно тази година, допълва БТА.

Подобни новини

Петър Витанов: Европейският съюз не може да има монолитна позиция спрямо Русия заради разнопосочните си интереси

Novinite-dnes.bg

Според правнука на Толстой Кремъл щял да спре при достигане на полската граница

Novinite-dnes.bg

Илия Налбантов: Мит, опорка на Путин е, че в Мариупол цивилни са били жив щит

Novinite-dnes.bg

Ветерани от войната в Косово, осъдени на затвор за заплахи към свидетели

Моника Бояджиева

The Times: Нов вид невидим украински дрон променя правилата на играта във войната с Русия /видео/

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар