Марешки получи 4 години затвор на втора съдебна инстанция

4-годишна ефективна присъда получи на втора инстанция бизнесменът и лидер на ”Воля” Веселин Марешки.

Варненският апелативен съд призна него и подсъдимата с него Красимира Колева за виновни, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да плаща по 10 хил. лв. месечно, го заплашили с увреждане на имущество – разрушаване на стопанисваното от него заведение, създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. Деянието им било придружено с унищожаване и повреждане на имущество, и е нанесло значителни вреди, съобщи съдът. Присъдата на Колева е 3 годи и половина затвор, пише „Сега“.

Апелативният съд ги наказва и с глоба: 8000 лв. за Марешки и 6000 лв. за Колева. Двамата трябва солидарно да заплатят на Миланов, който е граждански ищец по делото, 30 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди. Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав – Вилиян Петров (докладчик по делото е Георги Грънчев, а третият член на състава е Георги Йовчев). Петров и Йовчев са търговски, а не наказателни съдии. Този „шарен“ състав се наложи, тъй като много апелативни магистрати във Варна си направиха отвод и сформирането на тричленен състав от наказателни съдии бе затруднено.

След присъдата магистратите са определили 5000 лв. гаранция за свободата на Марешки и 3000 лв. за тази на Колева.

 
Делото „Марешки“ се върна във Варна, след като Върховният касационен съд прие, че при първото гледане апелативните магистрати са допуснали съществени нарушения на процесуални правила и това е довело до нарушаване на правото на защита на подсъдимите. Преди това Марешки първо бе оправдан от Окръжния съд във Варна, а после признат за виновен от апелативния и осъден на 4 години затвор. Той получи наказание под минимума от 5 години, предвиден от Наказателния кодекс за изнудването, за което е обвинен, тъй като е минало прекалено дълго време от деянието до присъдата.

Сегашното решение на апелативния съд също не е окончателно и може да се атакува пред върховните магистрати.

Прочетете също

Адвокатът на убиеца на майката на двете деца поиска той да остане под домашен арест, защото се грижи за двете си деца

За тежкото умишлено престъпление Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 20 години Пловдивският окръжен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *