Новините днес
Здраве

Маските на закрито падат

Правителството няма да удължава след 31 март 2022 г. срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка. Съвсем не на шега маските на закрито падат, а всички студенти се връщат в университетите.

Решението е взето, след като темата беше детайлно обсъждана в работен формат от членовете на кабинета няколкократно в рамките на последния един месец. Водещо е разбирането, че след като вече близо две години страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, към настоящия момент ситуацията се следи и управлява по предвидим начин и не е необходимо ново удължаване на срока и запазване на ограниченията за гражданите и бизнеса.

Считано от 1 април 2022 г. отпадат въведените от министъра на здравеопазването временни противоепидемични мерки на територията на страната, свързани с носене на защитна маска за лице в закрити обществени места; спазване на физическа дистанция; ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища; забрана за свиждания в болниците и социалните услуги; изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

Към момента тече договарянето на новия национален рамков договор с НЗОК, в рамките на което се обсъждат възможностите за трайно увеличение на лекарските заплати и тези на медицинските сестри, независимо от обявена епидемиологична обстановка.

Следващата седмица на законодателно ниво ще бъдат разгледани промени за предлагането на работещи решения, които да влязат в сила от 1 април.

Целта е по-доброто управление на ситуацията в системата на здравеопазването, да се гарантира адекватното лечение на пациенти с COVID-19 и да се предвидят възможности за въвеждане на ситуационни и регионални мерки при необходимост.

Подобни новини

Pfizer и BioNTech обявиха, че са разработили нова ваксина, специално за варианта Омикрон

Novinite-dnes.bg

БЕЗУМИЕ: Татяна Кристи отровена от анестезия във варненския Еврохоспитал. Лечението е започнало чак след 3-я ден

Novinite-dnes.bg

Илко Гетов: Ще има обновена COVID ваксина, която да се поставя веднъж годишно

Novinite-dnes.bg

Огнян Кунчев за Омикрон: 70 000 е максимумът, който ще бъде достигнат след средата на февруари в пика на вълната

Novinite-dnes.bg

Почти всеки българин страда от високо кръвно налягане

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар