Михаил Горбачов: Можеше да бъде спасен СССР

Съветските власти първоначално подценяват мащаба на проблемите в международните отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото реформиране. СССР можеше да бъде запазен дори след августовския преврат през 1991 г. със създаването на Съюза на суверенните държави, каза за ТАСС първият президент на СССР Михаил Горбачов.

„Първо подценихме мащаба и дълбочината на проблемите с международните отношения, с отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до извода, че Съюзът има нужда от обновяване“, каза бившият съветски лидер. Според Горбачов съветските власти са имали за цел да създадат „истинска федерация с реален суверенитет на републиките, които дават централната част“ на този суверенитет. „Сигурността, отбраната, транспортната мрежа, единната валута, гарантирането на правата на човека по проекта на съюзния договор бяха в компетенцията на съюзните структури. Убеден съм, че това е реален вариант, повечето републики биха го подкрепили, но“ Августовският преврат осуетява тази възможност, каза Горбачов.

„Въпреки това, дори след преврата, когато републиките обявиха независимост и позициите на президента на СССР бяха сериозно отслабени, аз смятах, че Съюзът може да бъде запазен. И предложих да се договаря Съюз на суверенните държави“, каза първият. президент на СССР. Горбачов отбеляза, че Съюзът на суверенните държави ще бъде конфедерация, характеризираща се с по-широки републикански компетенции. „По-специално, те ще станат членове на ООН и съюзът ще запази мястото си в Съвета за сигурност. Единството на въоръжените сили, контролът върху ядрения арсенал ще бъдат запазени. Убеден съм, че ще бъде много по-добре. от случилото се след разпадането на Съюза“, обобщи Горбачов, който подаде оставка като президент на СССР на 25 декември 1991 г.

Прочетете също

Крум Зарков отговори на Гешев за работата и възнагражденията на вещите лица

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков отговори на главния прокурор Иван Гешев и на поставените от него …

2 коментара

  1. София Янакиева

    ЕС Е НЕФЕМОКРАТИЧЕН,ЗАВИСИМ ОТ КАПРИЗИТЕ РЕШЕНИЯТА И „НУЖДИТЕ“ НА АМЕРИКА,ВСИЧКО СЕ ДЕРИЖИТА ОТ ТАМ,СТРАНИТЕ НЯМАТ ПРАВО НА ЛИЧНО МНЕНИЕ,ПОДЛОЖЕНИ СА НА НАТИСК,И ТОВА КОЕТО ИМ СЕ ПРЕДЛАГА НЕ ВИНАГИ Е В ИНТЕРЕС НА НАРОДИТЕ В СЪОТВЕТНАТА ДТРАНА,НЕ СЕ ЗАЧИТА ПРАВОСЛАВНОТО ХРИСТИАНСТВО И СЕ ИГНОРИРАТ РЕШЕНИЯТА КОИТО ПРЕДЛАГАТ ПО МАЛКИТЕ ДЪРЖАВИ,НЯМА ТСВНОПРАВИЕ А СЕ ТОЛЕРИРАТЕ ПО ГОЛЕМИТЕ И ПО НОГАТИТЕ СА С ПО ГОЛЕМИ ОБЛАГИ ПО МАЛКИТЕ КОЛКОТО РЕШАТ А ВИНАГИ ПОМОЩА Е НЕФОСТАТЪЧНА, ВОДИ СЕ ДВОЙНДТВЕНА ПОЛИТИКА ОБСЛУЖВАЩА ХОЛЕМИТЕ И СЕ ОКАЗВА НАТИСК ВЪРХУ ПО МАЛКИТЕ А ТОВА НЕ НИ ХАРЕСВА И Е ПО ДОБРЕ ДА ИЗЛЕЗЕМ КАКТО НАПРАВИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ,ЩЕ БЪДЕМ МНОГО ПО ФОБРЕ!

  2. София Янакиева

    СТИГА СТЕ ПРОБУТВАЛИ ПРАВОПИСНИ ГТЕШКИ,НИЕ НЕ СМЕ НЕГРАМОТНИ,ПРСВИТЕ ГО НАРОЧНО НАПУЛНО УМИШЛЕНО НИЕ НЕ СМЕ ДЕБИЛИ,ХАЙДЕ СТИГА,ИЛИ НИ УВАЖАВАТР(МНЕНИЯТА НИ ИЛИ НЕ) НО НЯМА ДА ПОНАСЯМ ПРОСТОТИИ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.