Новините днес
България

Министър Стоянов: Правим всичко възможно, за да удължим живота на МиГ-29 към момента

„Правим всичко възможно, за да удължим живота на МиГ-29 към момента. Водил съм разговори с министрите на отбраната на Словакия и Полша за закупуване на двигатели за българския изтребител“, съобщи още министър Стоянов. Работим и по друг вариант – придобиване на друга възможна платформа, която да запълни празнината след евентуалното спиране от полети на МиГ-29 като са изпратени допитвания за тази цел до Испания, Италия, САЩ, Швеция, Франция, Израел.

„Българската армия е подценявана вече 30 години. Модернизацията ѝ беше забавена. Затова с моя екип работим усилено, за да дадем тласък в развитието на този процес.“ Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов пред БНТ.


По думите му, в момента Министерството на отбраната разработва Инвестиционен план – програма, в която са заложени 12 инвестиционни проекта, оценени като приблизителни стойности. За този процес на превъоръжаване ще бъдат необходими между 6 и 8 млрд. лева. Работи се и по довършване на стартиралите процедури за доставки на ново въоръжение.


Министър Стоянов посочи още, че модернизацията на Българската армия може да бъде осъществена със сключване на договори с разсрочено плащане през годините. Той ще настоява още през 2023 г. бюджетът на Министерството на отбраната да достигне 2% от БВП.


„Модернизацията на армията не е еднократен процес. Той трябва да продължи с приемственост между различните правителства“, категоричен беше министърът на отбраната.


В охраната на държавната граница участват над 350 военнослужещи от Българската армия, оборудвани с различни технически средства, посочи в отговор на въпрос министър Стоянов. Той припомни, че военнослужещи участват активно в помощ на Гранична полиция от 2016 г., а от 2018 г. има план, според който при необходимост могат да се включат до 1400 военнослужещи. „Няма отслабване в охраната на държавната граница от страна на Българската армия“, категоричен беше министър Стоянов.


„Прави се всичко възможно да бъде ограничен нелегалният трафик и за тази цел сме готови а включим допълнителни сили и технически средства“, посочи още той.


Министърът на отбраната съобщи в отговор на въпрос, че към средата на октомври се очаква бойната група с рамкова държава Италия, на която страната ни е домакин, да постигне първоначални оперативни способности. Очаква се към нея да се присъединят формирования от армиите на Гърция, Северна Македония, Албания, Черна гора, САЩ, като общият й състав да достигне над 1500 военнослужещи.

Подобни новини

Юлий Георгиев: Преди „възхода“ трябва да да се отлепим от дъното, иначе не става, а затова е необходимо да обърнем посоката, да си уточним разпознавателната система „Свой-чужд“

Novinite-dnes.bg

Любо Кольовски: Само преди часове проплака новородената партия „Български възход“ и орисниците гракнаха

Novinite-dnes.bg

Адв.Хаджигенов готов да поеме защитата на директора на ГДБОП

Novinite-dnes.bg

Според българската прокуратурата лидерът на „Възраждане“ е упражнил говор на омразата след като нарекъл американската вицепрезидентка Камила, вместо Камала

Novinite-dnes.bg

Георги Йомов за стрелбата на бензиностанцията: Нямам нищо общо със стрелбата, не съм бил там

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар