Новините днес
Икономика

МВФ: Оставете хората в Европа да понесат тежестта на високите цени

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди европейските правителства да не се намесват с финансова подкрепа във все по-усложняващата се енергийна криза, съобщи Си Ен Би Си. Според вашингтонската институция вместо това потребителите би трябвало да понесат тежестта на по-високите цени, за да се стимулира спестяването на енергия и да се подпомогне преходът към „зелена“ енергия.

МВФ подчертава в своя блог, че правителствата трябва да се стремят да защитят най-уязвимите домакинства с целева помощ, но отбелязва, че сегашните политики, целящи да предпазят всички потребители от покачващите се цени, ще нанесат удар на европейските икономики (много от които вече са на ръба на рецесия) и ще попречат на енергийния преход, предаде БТА. 

„Правителствата не могат да предотвратят загубата на реален национален доход предвид шоковите условия в търговията. Те трябва да позволят цялото увеличение на цените на горивата да се прехвърли на крайните потребители, за да насърчат енергоспестяването и отказа от изкопаеми горива“, пише европейското подразделение на МВФ.

Според Фонда сегашната помощна политика на повечето европейски правителства е краткосрочна мярка и ще им струва около 1,5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година, като освен това ще продължи да надува търсенето, а оттам – и цените.

Пълното компенсиране на увеличението на разходите за живот за най-бедните 20 на сто от домакинствата ще струва на правителствата сравнително по-малко – средно 0,4 на сто от БВП за цялата 2022 година, според МВФ. Ако се направи същото за най-бедните 40 на сто от домакинствата, то това ще струва 0,9 на сто от БВП, добавя финансовата институция.

Подобни новини

Енергийната ни система има ресурс,за да не се стигне до рязко поскъпване на тока и парното,заяви министър Николов

Novinite-dnes.bg

Какви са очакванията за цените на горивата?

Novinite-dnes.bg

Зайкова: Ако войната не спре, килограм ориз ще стане 10 лв.

Novinite-dnes.bg

Владислав Панев: Ако имаме възможност да внасяме по-евтин азерски газ, трябваше да внасяме колкото се може повече

Novinite-dnes.bg

Вече свинско месо е по-скъпо краставици и домати

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар