Новините днес
Свят

Над 1000 наемници от частната армия ”Вагнер” ”спасяват” Русия в Украйна, готвят убийство на Зеленски

Русия е прехвърлила в Украйна над 1000 наемници от частната армия ”Вагнер”. Войниците са разположени в източната част на страната. С тях са изпратени и членове на висшия команден състав. ”Заради тежките загуби и блокираното в значителна степен настъпление Русия най-вероятно е била принудена за пренасочи служители на ”Вагнер” към Украйна за сметка на операции в Африка и Сирия”, се казва в съобщението на британското разузнаване.

По-рано бе съобщено, че от армията „Вагнер“ са в основата на планираните покушения срещу президента на Украйна Володимир Зеленски и премиера Денис Шмигал. Повече от 400 наемници от ЧВК „Вагнер“ действат в Киев по поръчение на Кремъл, съобщи The Times. Путин е дал списък от 24-ма души за „елиминиране“ в Украйна По сведения на източници на изданието на военните е поставена задача да убият президента на Украйна Владимир Зеленски, както и членове на украинското правителство и подготвят почвата за взимането под контрол от страна на Кремъл на ситуацията в държавата.

Още в началото на март Вагнер започна набиране на наемници във войната в Украйна. Ограниченията за прием били премахнати и от частнвата компания вече приемат бойци от Донецката и Луганската демократични република , от анексирания Крим и чужди граждани, без тези от Грузия. Войната налага да отпаднат такива изисквания като дългове към Федералната служба за съдебни изпълнители, липсата на удостоверение за добро поведение или паспорт.


Вижте само какво пише в едно от съобщенията на наемник, приканващ за кандидатстване във „Вагнер“: „Господа! Който иска да яде „свинска мас“, пишете ми. Активни служители без джобове не се канят на пикник. ЛДНР, Крим, Тези, които са имали проблеми със заетостта при нас – обадете се. Тези, които бяха уволнени от нас по някаква причина – обадете се.“

Друг наемник разказва пред Би Би Си за максималния набор на полигон в Молкино близо до Краснодар, където вероятно има база и център за набиране на ЧВК Вагнер. По думите му във войната в Украйна все още не участват основните отряди на частната армия, а само нови кандидати, които тренират на полигона в Молкино.

Преди дни, на заседание на Съвета за сигурност руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че около 16 000 души от Близкия изток са готови да дойдат в сепаратистките „ЛНР“ и „ДНР“, за да участват в „освободителното движение“ от страните на средния Изток. В отговор президентът Владимир Путин нареди да се помогне на тези „доброволци“ да стигнат „в зоната на военни действия“ в Украйна. Путин аргументира решението си с думите, че „западните спонсори на Украйна подпомагат украинския режим, не крият това, правят открито, пренебрегвайки всички норми на международното право“.

Подобни новини

Украинският парламент забрани символите „Z“ и „V“

Novinite-dnes.bg

Урсула фон дер Лайен с призив към ЕС: Бързо пратете оръжия на Украйна

Novinite-dnes.bg

Йенс Столтенберг: НАТО не е заплаха за Русия или друга страна, но имаме задачата да защитим всеки съюзник

Novinite-dnes.bg

Британското разузнаване в ден 65: Настъплението на Русия в Донбас буксува, излиза им скъпо

Novinite-dnes.bg

Георги Първанов: Нуждаем се от нова интерпретация, концепция, която смело артикулира общата ни история с РСМ

Novinite-dnes.bg

Оставете коментар